Kies het beste ventilatiesysteem voor je huis

Het beste ventilatiesysteem voor je huis is zeker niet altijd het duurste! Dit hangt volledig af van jouw specifieke situatie en behoeften. Goede isolatie wordt steeds meer gepromoot en gesubsidieerd. Maar houd er rekening mee dat een goed geïsoleerd huis ook voorzien moet zijn van effectieve ventilatie. Zo niet, dan wordt je woning een magneet voor vochtproblemen en schimmels. En dit zorgt dan weer voor een hoop schade aan je woonst en gezondheidsklachten bij je gezinsleden. Kies het beste ventilatiesysteem voor je woning en vermijd dergelijke problemen.

Het belang van ventilatie in huis

Ventilatie voorkomt vochtproblemen. Dat is al meermaals bewezen. Maar hoe werkt zo’n ventilatiesysteem nu precies?


ventilatie D voorkomt dit soort schimmel, vocht op muurWe hebben allemaal verse lucht nodig om gezond te leven. Een gebrek aan voldoende luchtcirculatie, is merkbaar aan klachten als concentratiestoornissen en hoofdpijn. Naast een gebrek aan verse lucht, is er bij een gebrekkige ventilatie ook sprake van een tekort aan luchtafvoer. Daardoor blijven waterdamp, CO² en bacteriën in huis hangen. Deze waterdamp zal neerslaan en je problemen met condensatievocht opleveren. De gevolgen van dit vochtprobleem zijn:

  • schimmels
  • loskomend behang, afgebladderde verf of loslatend pleister
  • houtrot
  • ongedierte
  • muffe geur in huis.

Hoe het beste ventilatiesysteem voor je woning kiezen?

installatie ventilatiesysteem, luchtvochtigheid slaapkamerVeel hangt af van de noden van je huis, de vochtigheidsgraad in verschillende vertrekken, je ruimte en je budget. Je kunt kiezen uit decentrale of centrale ventilatie. Men kiest voor decentrale ventilatie wanneer je slechts één of enkele aparte ruimtes wilt verluchten. Denk aan badkamer- of slaapkamerventilatie. Centrale ventilatie verzorgt de ventilatie in verschillende kamers. Dit wordt vanuit één centrale ventilatie-unit gereguleerd. Hierdoor is centrale ventilatie complexer, maar je hebt wel meer controle over de ventilatie van heel je woning.

De specialisten van Dryhouse kunnen je ter plaatse van advies op maat voorzien tijdens een gratis analyse. De beste ventilatie voor je woning is vaak degene die de geldende ventilatienormen ruimschoots tegemoet komt en overschrijdt.

Ventilatiesystemen tegen vochtproblemen

installatie ventilatie tegen condensatie, condens in huis oplossenVoor centrale ventilatie bestaan er verschillende types: van A tot D. Om vochtproblemen te voorkomen of bestrijden, zal je keuze al snel vallen op een C- of D-systeem. Dit zijn namelijk de enige types die automatisch de afvoer van vochtige lucht verzorgen en zo condens in huis voorkomen.

C-ventilatie draait om natuurlijke luchttoevoer in combinatie met mechanische luchtafvoer. Dit systeem regelt de luchtafvoer via een afzuigsysteem in de natte ruimtes, zoals in je keuken en badkamer.

D ventilatie of balansventilatie verzorgt zowel luchtafvoer en -aanvoer automatisch. Dit systeem stuurt ventilatie in huis dan ook compleet automatisch aan. Een ventilatiesysteem-D is zeer efficiënt. Daarnaast zorgt de warmteterugwinning voor een evenwichtig energieverbruik.

Wil je graag advies over welk ventilatiesysteem het beste in jouw ventilatienoden voorziet? Contacteer ons vandaag nog.

Kies het beste ventilatiesysteem voor je huis
Kies het beste ventilatiesysteem voor je huis

Waar dient u rekening mee te houden om het beste ventilatiesysteem voor uw woning te kiezen? Dryhouse geeft u praktisch advies over systemen en onderhoud.

DryHouse
Amerikalei 9, 2000 Antwerpen
Careelstraat 29, 8700 Tielt

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top