3 preventieve maatregelen tegen vocht die zich terugverdienen

preventieve maatregelen tegen vocht


Wie ooit al eens met een vochtprobleem in huis of kantoor te maken kreeg, weet dat preventieve vochtwerende maatregelen veel kosten en narigheid hadden kunnen voorkomen. Daarom zetten we hier enkele preventieve behandelingen tegen vocht in huis in het zonnetje.

De voordelen van preventieve bescherming

In ons land krijgen zo’n 1 op de 5 huizen last van vochtproblemen. Zoals u vaker hoort, zijn vochtproblemen slecht voor de gezondheid. Vooral kinderen en ouderen zijn vatbaar voor aandoeningen als gevolg van vocht en schimmel in huis. Door uw huis te beschermen en weloverwogen dagelijks te handelen, kan u uw gezin deze ellende besparen. Welke preventieve werken tegen vocht kan u laten uitvoeren? We overlopen ze.

1. De buitenmuren impregneren tegen vocht

parenelend effect hydrofuge, vochtwering, vochtwerende coatingDe regen buiten houden. Dat klinkt als de meest evidente functie van de buitenmuren. Sommige oude huizen kunnen hier echter ondersteuning bij gebruiken. Vooral aan de slagzijde zien we bij versleten gevels doorslaand vocht opduiken. Door de buitenmuren te behandelen met een vochtwerende coating – te “impregneren” in vakjargon – voorzien we ze van een vochtafstotende laag. Vocht kan na aanbreng van deze maatregel niet langs die weg uw woning binnendringen.

2. Uw kelder waterdicht maken

Wilt u vochtinfiltratie langs de keldermuren, -vloer, of kimnaad voorkomen? Laat dan een vakman uw kelder waterdicht maken. Deze vakkundige cementering van uw kelder zorgt ervoor dat waterdichte lagen hydraulische mortel uw kelder beschermen tegen het binnensijpelen van grondwater. Niet iedere kelder is perfect geschikt om zo’n bekuiping uit te voeren. Vraag daarom vooraf raad aan uw vertrouwde vochtbestrijder.

3. Goed ventileren

ventilatiesysteem in de slaapkamerMen vergeet het al eens, maar goede ventilatie voorkomt de ophoping van microben en vocht dat in huis kan neerslaan als condensatie. Enerzijds helpt het gebruik en onderhoud van een superieur ventilatiesysteem om de meeste problemen met condensvocht op te lossen. Dat is echter niet automatisch het geval als een constructiefout het probleem veroorzaakt. Een vochtbestrijder helpt u om de exacte oorzaak te achterhalen. Wat kan u anderzijds nog meer doen om condens in huis te voorkomen? De vochtproductie onder controle houden. Wat bedoelen we hier mee:

  • Zet altijd de dampkap aan wanneer u kookt
  • Hang was niet binnenhuis te drogen
  • Beschikt u niet over ventilatie in de badkamer, zet dan tijdens en na het douchen een raam open, zodat de waterdamp het vertrek uit kan
  • ….

Met deze tips kan u verschillende vochtproblemen vermijden. Toch last van vocht in huis? Een ervaren vochtbestrijder lost het permanent voor u op. Graag advies op maat voor preventieve maatregelen in uw woning? Wij helpen u graag.

SHARE