5 manieren waarop zwarte schimmel je gezondheid aantast


Je hoort wel vaker dat zwarte schimmel de gezondheid erg kan toetakelen. Maar wat is er nu eigenlijk van aan? Kun je er effectief allergieën door ontwikkelen? En welke impact heeft dergelijke ongezonde omgeving op mensen die reeds aan allergieën leiden? Hier leer je alvast meer over vier gezondheidsproblemen die het gevolg kunnen zijn van de aanwezigheid van vocht en zwarte schimmel in huis.

1. Een aanval op je luchtwegen

zwarte schimmel schaadt gezondheidDat schimmel slecht is voor je longen, weten we al lang. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam onder invloed van schimmels?
De aanwezigheid van schimmel en schimmelsporen in huis veroorzaakt meer dan lichte irritatie op de luchtwegen. Als je de sporen van zwarte schimmel inademt, komen er schadelijke stoffen in je longen terecht. Die stoffen hechten zich aan je longblaasjes. Het resultaat? Ontsteking van de luchtwegen met mogelijk zelfs astma of chronische hoest tot gevolg. Astma is tenslotte een vorm van ontsteking van de luchtwegen. Hierbij worden de benauwdheid en kortademigheid veroorzaakt door bepaalde prikkels zoals schimmel of huisstofmijt. En zo komen we meteen bij het volgende punt uit.

2. Eczeem en andere huidproblemen

Waar schimmelsporen met je huid in aanraking komen, krijg je irritatie, jeuk of wondjes. Eczeem is een vorm van huidontsteking. Vaak is dit het gevolg van de aanwezigheid van huisstofmijt. Wist je trouwens dat deze mijt niet alleen voorkomt in tapijt, matrassen en gestoffeerde meubels, maar ook op beschimmelde muren? Het is dus niet alleen belangrijk om je woning grondig schoon te maken maar ook te zorgen voor een gebalanceerde luchtvochtigheid. Die balans is niet gemakkelijk te verkrijgen. Een te lage luchtvochtigheid kan droge eczeem veroorzaken op je huid. Zet ook niet meteen de kachel permanent uit. Want bij een temperatuur onder de 17°C krijg je dan weer eerder last van condensatievocht. Ons advies: gewoon de gulden middenweg volgen van een relatieve luchtvochtigheid van rond de 50% bij een temperatuur van ongeveer 20°C. Als je het moeilijk vindt om dit manueel geregeld te krijgen, kan mechanische ventilatie de oplossing bieden.

3. Allergieën en overgevoeligheidsreacties

Zoals je merkt, zorgt de aanwezigheid van schimmel en vocht in huis voor allerlei soorten irritaties. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de impact ervan op je humeur. Je zal een tijdje blootgesteld zijn aan de schimmel voordat je klachten echt tot uiting komen. Mensen die al allergieën hebben, trekken meestal als eerste aan de alarmbel. Een allergie is tenslotte niet meer dan een overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Schimmelsporen, uitwerpselen van huisstofmijt en ongedierte veroorzaken allerlei prikkels in je lichaam. Die hebben al gauw een grote impact op iemand die hier extra gevoelig voor is. Schakel alvast een professionele vochtbestrijder in om de oorzaak aan te pakken. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig je huisarts te contacteren voor advies.

4. Een verlaagd immuunsysteem

Je lichaam moet veel energie verbruiken om al deze mogelijke aanslagen op je gezondheid af te weren. Dit heeft zijn impact op je immuunsysteem. Als je lichaam zoveel te verduren krijgt, neemt je immuunsysteem op een gegeven moment een dip, waardoor je extra vatbaar wordt voor ontstekingen en allergieën. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht: de aanwezigheid van schimmel leidt tot ontstekingen en je immuunsysteem wordt steeds minder weerbaar tegen al die problemen. Zo duikel je al snel van de ene in de andere infectie. Hoog tijd dus om actie te ondernemen tegen schimmel en vocht in huis.

5. Materiële gevolgen

Schimmels tasten niet alleen je eigen gezondheid en die van je huisgenoten aan. Ze bedreigen eveneens de gezondheid van je woning. Van hardnekkige schimmel ga je dus ook materiële schade lijden. Vocht in huis brengt schimmels, huiszwam of ongedierte met zich mee en die tasten je woning van binnenuit aan. Na verloop van tijd kan de schade enorm hoog oplopen en de renovatiekosten dus ook. Al deze factoren zijn redenen genoeg om het probleem snel en doeltreffend te laten aanpakken.

Lijden je gezinsleden en je woning ook onder de nare gevolgen van vocht? Neem dan eens contact op met Dryhouse voor vrijblijvend advies.
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top