5 tips om je terras schoon te houden


Een terras is een gezellige plaats om te zitten tijdens de zomer. Zeker een nieuw terras maakt indruk bij de buren en bezoekers. Het is aangenaam barbecueën, cocktails drinken en gasten ontvangen op een mooi terras. Maar blijft je terras wel schoon? Tijdens de meer donkere maanden waarop je terras er weer verlaten bijligt, kunnen mos en algen zich aan de ondergrond gaan hechten. Die houden immers van een schaduwrijke en vochtige omgeving. Misschien heb je zelfs hardnekkigere vlekken opgelopen tijdens een uit-de-hand-gelopen terrasfeestje? Hoe zorg je er nu voor dat je terras een blikvanger blijft, ook tijdens de wintermaanden? Lees deze 5 tips om je terras schoon te houden:

1. Oogst de zonnestralen

Zonlicht op je terrasNet zoals wij zichtbaar opladen van zonnestralen, wil ons terras of onze oprit ook graag zo veel mogelijk zonlicht. Hoewel zonnestralen wellicht tijdens de wintermaanden niet zo vaak ons terras in licht doen baden, kunnen we wel een handje helpen. We kunnen die momenten dat het herfst- of winterzonnetje toch tevoorschijn komt er op zijn minst voor zorgen dat ons terras niet vol rommel ligt. Indien mogelijk is het ook een goed idee om tuinmeubels op te bergen in een tuinhok. Dan kan er voldoende daglicht je terras bereiken en ondervinden je meubels ook minder slijtage.
Het op tijd snoeien van omringende planten, heggen of bomen is om dezelfde reden een heel goed idee. Dit zorgt ervoor dat er minder schaduw valt op je terras waardoor mos en algen zich minder snel zullen gaan vertonen.

2. Water afvoeren!

Terras waterafvoerAls algen en mossen graag vermenigvuldigen op kille, donkere plaatsen, dan spreekt het vanzelf dat je die omstandigheden net moet vermijden. Als je al meer zonlicht op je terras hebt kunnen krijgen, is het ook belangrijk om je terras droog te houden. Een eerste stap om daarvoor te zorgen is je afvoer optimaliseren. Je kunt immers niets veranderen aan het weer. Wel kun je ervoor zorgen dat regenwater gemakkelijk weg kan lopen. Zorg er dus voor dat weggezakte stenen weer hoger gaan liggen. Je kunt ook een heus drainagesysteem creëren of je terras schuin laten aflopen. Het vergt wat moeite maar het loont!

3. Raas met je bezem over je terras

HalloweenbezemHet is bijna Halloween dus toch hoog tijd om je bezem weer boven te halen. Regelmatig je terras daarmee vegen, is de perfecte manier om aanslag en vlekken te voorkomen. Vaak ontstaan die namelijk door rottende bladeren die blijven liggen, zaden of onkruid, … Op die manier blijven er ook geen vochtige bladeren of nat zand op je terras liggen. Dat maakt dat je terras beter kan drogen en dit maakt het dan weer minder waarschijnlijk dat algen en mos jouw terras als woonplaats gaan uitkiezen.

4. Aardappelvocht doet wonderen

Aardappelen als terrasreinigerDit trucje van onze grootouders werkt nog steeds! Hoewel vooral de pastageneratie het voor het zeggen heeft vandaag de dag, kan het zeker geen kwaad om eens vaker aardappelen op het menu te zetten. Het kookvocht van aardappels is immers een perfect natuurlijk middel om je terras langdurig aanslagvrij te houden. Na het koken van je aardappels gooi je het kookvocht over het terras. Het maakt niet uit of het nog warm is of al afgekoeld. Hoewel dit ook preventief werkt, doe je dit vooral op de plaatsen waar al groene aanslag zit. Je laat het vocht even intrekken en veegt dan het overige vuil weg met een bezem. Je verwijdert hiermee aanslag en je houdt die bovendien ook langer weg.

5. Probeer eens wat andere keukenmiddeltjes

Chemische reinigers uit de supermarkt zijn niet altijd nodig. Dat bewijzen onze aardappelen! Bovendien doe je er meer kwaad mee dan goed. Wel kun je experimenteren met minder schadelijke middelen die het milieu niet aantasten. Dit zijn een aantal populaire en efficiënte middeltjes op een rij die mensen vaak gebruiken bij het reinigen van hun terras en die niet naar patatten ruiken:

  • javelTerras schoonmaken
  • chloor
  • soda
  • bruine zeep (groene zeep)
  • afwaszeep
  • schoonmaakazijn
  • strooizout
  • zand

Meer tips om je terras schoon te houden?

Probeer ook eerst met een zacht schuursponsje of zachte bezem voor je harde schuurmiddelen of een hogedrukreiniger inzet. Je kunt onvrijwillig je terras gaan beschadigen door de ondergrond poreuzer te maken. Dan zie je niet meteen grote schade maar maak je het probleem wel erger. Soms is het dus beter om het reinigen van je terras uit te besteden. Zeker wanneer je een langdurig, stralend resultaat wilt. Hardnekkige vlekken zelf proberen aanpakken, houdt altijd risico’s in. Wil je graag een vrijblijvende prijsofferte? Neem dan vlug contact op!
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top