Condens op dubbel glas vreemd?

condens op dubbel glas


Vind je condens op dubbel glas vreemd? Nochtans komt het regelmatig voor. Eigenlijk is het zelfs heel logisch dat condens op dubbel glas of driedubbel glas voorkomt. Woon je in een iets oudere woning? Heb je net renovatiewerken uitgevoerd om de isolatiewaarde van je huis te verbeteren? Dan moet je niet verder zoeken. Je hebt een ventilatieprobleem!

Waarom condens op dubbel glas niet vreemd is…

Vandaag de dag is de EPC-waarde van je woning erg belangrijk. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor lagere energierekeningen. Het zorgt er ook voor de de warmte in de winter lekker binnen blijft. Kortom, niets dan voordelen. Alleen is niet elke woning goed voorbereid op zo’n ingreep. Vooral bij oudere huizen zorgen kieren en spleten in de spouwmuren nog wel eens voor ‘natuurlijke ventilatie’ in huis. Ook door verouderde en soms zelfs rotte raamkozijnen wordt er vaak verlucht, zonder dat dit je intentie is. Het spreekt dan ook voor zich dat na de renovatiewerken deze ‘natuurlijke ventilatie’ wegvalt. En dan beginnen de problemen…

Gewoon huishoudelijk vocht zal zich beginnen ophopen. Vooral de badkamer en de keuken zijn de eerste plaatsen waar dit zichtbaar zal zijn. Hier wordt immers meestal meer vocht geproduceerd dan in andere ruimten. Koken, wassen, douchen en baden, het draagt allemaal bij tot de natuurlijke luchtvochtigheid. Maar als dat vocht zich ophoopt doordat er onvoldoende ventilatie is, krijg je vochtproblemen. Er ontstaan condensdruppeltjes op de ramen of kleine vochtcirkeltjes onderaan. Dit vocht verdampt en slaat neer op de plaatsen waar weinig geventileerd wordt: koude, donkere hoeken, achterwanden van grote kasten, etc. Voor je het weet, worden je meubels en binnenmuren aangetast door schimmels. En de schade aan je woning is nog het minste probleem. Schimmels hebben een enorm slechte impact op je gezondheid door de schadelijke sporen die ze vrijlaten. Je kunt het vergelijken met de sporen van zwammen.

Condens op dubbel glas permanent oplossen

Natuurlijk kun je de schade van vocht en schimmels beperken door vaak te verluchten. Natuurlijk is het goed om je ramen open te zetten om frisse lucht binnen te laten. Toch blijkt dit vaak onvoldoende. De luchtcirculatie kan in veel woningen niet elke plaats in huis bereiken. Mechanische ventilatie is dan vaak de enige permanente oplossing. Gelukkig zijn er heel veel soorten en kun je afhankelijk van je specifieke vochtprobleem het juiste type kiezen. En ook je budget speelt een rol natuurlijk…

Belangrijk is wel dat je er snel een expert bij haalt. Vochtproblemen in een beginstadium kunnen vrij snel worden verholpen. Maar hoe langer je met een vochtprobleem blijft worstelen, hoe groter de schade aan je woonst en je gezondheid. Dus als je net je ramen en deuren hebt laten vernieuwen of je hebt je spouwmuren laten na-isoleren, wees dan op je hoede. Betere isolatie is sowieso een goede zaak, maar jammer genoeg wordt er vooraf zelden over ventilatie gesproken. De twee gaan nochtans hand in hand.

Welke soort ventilatie heb ik nodig?

Bij Dryhouse krijg je je vochtdiagnose gratis. Dan moet je daar al niet van wakker liggen. Een juiste diagnose is immers al een grote stap richting het definitief oplossen van een probleem. Achteraf krijg je vrijblijvend een offerte op maat, afhankelijk van onze bevindingen en ons advies. Je bent volledig vrij om hierop in te gaan of niet. Welk type ventilatiesysteem voor jou het beste is, hangt af van de specifieke situatie en je budget. Hebben alle kamers last van condens of is het probleem lokaal? Is het probleem ontstaan of verergerd na renovatiewerken of had je er al lang last van? We gaan enkele gerichte vragen stellen maar leveren je ook concrete meetresultaten.

Ben je intussen overtuigd dat isolatie en ventilatie hand in hand gaan? Denk je dat je woning met een ventilatieprobleem zit? Neem dan vrijblijvend contact op met ons voor een gratis diagnose.

SHARE