Condensatie in huis: ken jij de gevolgen?

condensatie op raam


Condensatie komt in de meeste huizen dagelijks voor, bijvoorbeeld in de badkamer en de keuken. Vooral oudere huizen zonder badkamerventilatie of een moderne dampkap in de keuken hebben hier last van. Andere mensen hebben te kampen met condensatie in de kelder. Niet direct reden tot paniek, maar zeker een vochtprobleem om op te lossen. Aanhoudende condensatie zorgt er binnen enkele weken tot maanden voor dat je last krijgt van zwarte schimmel in huis.

Waarom ontstaat condensatie in huis?

waterdamp koken,vochtigheidsgraad in huisOmdat condensatie niets anders is dan neerslaande waterdamp, is het logisch dat dit in eerder vochtige ruimtes in huis optreedt, zoals de badkamer. ’s Winters is het contrast tussen warme binnenlucht en koude buitenmuren echter het grootst. Op zo’n moment dat de temperatuur binnen warmer is dan de buitentemperatuur condenseert de waterdamp binnenhuis wanneer het een kouder oppervlak (raam, buitenmuur, tegels, spiegels, plafond,…) raakt. Deze condensvorming zal schimmelgroei aanwakkeren. Vanzelfsprekend is dat geen gezonde leefomgeving voor je gezin. Zo’n condensatieprobleem kan zich in elke vochtige ruimte in huis voordoen, als je geen preventieve maatregelen genomen hebt.

Welke impact heeft condens op je gezin?

Wist je dat een vochtprobleem in huis, behalve schadelijk voor de woning, ook een slechte invloed heeft op je gezondheid? In een vochtige omgeving vermenigvuldigen bacteriën zich sneller, neemt huisstofmijt toe, en krijg je last van schimmelgroei. Gezondheidsklachten als gevolg van condens in huis kunnen omvatten: verergering van allergieën, verergering van astma en reuma en luchtwegenklachten, zoals hoestbuien of ontstekingen van de luchtwegen. Dat wil niemand zijn gezin aandoen. Schimmel en ongedierte in huis zullen deze klachten verder verergeren tot mogelijk chronische problemen. Ook wordt je immuunsysteem constant aangevallen. Vooral zeer kleine kinderen, ouderen en zwangere vrouwen zijn daar vatbaar voor.

Betreft het huis zelf, mag je je met een condensatieprobleem verwachten aan houtrot, schimmel en/of zwammen, een muffe geur in huis, een klam gevoel en een hogere energiefactuur. Hoe langer het vochtprobleem huishoudt, hoe hoger je kosten om het op te lossen en de schade aan je woonst te repareren zullen oplopen.

Hoe kom je van condensatie af?

schimmel, vochtexpert, vochtplekken, vochtbestrijding prijs, vochtproblemen opsporenProblemen met condensatie zijn vaak chronisch van aard. Stel: je hebt last van condensatie en schimmel in de badkamer (en dit blijkt achteraf het gevolg van onvoldoende ventilatie te zijn). Als je zelf met een schimmeldodend middel aan de slag gaat, zal je tijdelijk de schimmel verwijderen. Echter komt deze een paar maanden later op dezelfde plaatsen terug, omdat je niets aan de vochtbron in huis gedaan hebt.

Daarom laat je een dergelijk vochtprobleem best oplossen door een vakman in vochtbestrijding. De mogelijke oorzaken van condensatie in je woonst zijn immers niet beperkt tot gebrekkige ventilatie: het kan verschillen per huis. Daarom is het belangrijk om de precieze oorzaak vast te stellen. Allen zo kan je de beste behandeling op maat kiezen en permanent van de condens af geraken.

SHARE