Condensatie in huis: geen onschuldig probleem


Condensatie wordt vaak niet of te laat erkend als vochtprobleem. Dat komt omdat het op zich een natuurlijk proces is. Waterdamp condenseert nu eenmaal op koudere oppervlakken. Doordat het afkoelt, neemt het terug zijn vloeibare vorm aan en zet het zich af op ramen of in de meer kille hoeken van ruimten in huis. Condensatie in huis is dus op zich niet alarmerend. Het is vaak een natuurlijk gevolg van het dagdagelijks leven: wassen, douchen, koken, … Wanneer je voor voldoende verluchting zorgt achteraf, zal de condens op ramen en muren snel weer opdrogen. Maar wat als dat niet gebeurt?

Condensatie in huis: normaal of vochtprobleem?

Hoe maak je nu het onderscheid tussen normale condensatie en een vochtprobleem?

Condensatieproblemen duiken niet zomaar op onder normale omstandigheden. Ze hebben meestal een onderliggende oorzaak. Ze komen bijvoorbeeld vaak aan de oppervlakte na renovatiewerken waarbij (na-)isolatie werd voorzien. Beter isoleren is altijd een goed idee maar onvoldoende isolatie zorgt wel voor een soort ‘natuurlijke ventilatie’. Na het (opnieuw of beter) isoleren van je buitengevel, zal die wegvallen en kan vocht in huis minder goed ontsnappen. Vaak is dat rechtstreeks de aanleiding voor hardnekkige condensatie. Na zo’n renovatie ontstaat er namelijk een ventilatieprobleem. En laat onvoldoende ventilatie nu net de ideale situatie zijn voor het opduiken van condensatieproblemen.

Ernstige gevolgen voor woning en gezondheid

Condensatie in huisCondensatie als vochtprobleem is lang niet zo onschuldig als we denken. Het kan – indien verwaarloosd – enorme schade toebrengen aan je woning. Slijtage aan plinten, loskomend behang, afbladderende verf, kalk die afbrokkelt, … Het zijn allemaal gevolgen van een te hoge vochtigheidsgraad in huis. Hoe langer je dit probleem negeert of relativeert, hoe zwaarder de structurele gevolgen. Bovendien lopen de kosten als maar hoger op als je lang wacht op dit vochtprobleem te bestrijden. En dan zijn er nog de negatieve gevolgen voor je gezondheid. Dat is nog veel belangrijker.

Als waterdamp in de binnenlucht blijft hangen en condenseert op je muren, zal dit namelijk schimmels aantrekken. Net als paddenstoelen, laten schimmels sporen los in de lucht. Die lucht gaan we inademen en zo kunnen die sporen enorme schade toebrengen aan onze gezondheid. Vooral de sporen van zwarte schimmel zijn heel erg giftig. Ze zijn de rechtstreekse oorzaak van heel wat keel- en luchtwegeninfecties. Bovendien worden ze in verband gebracht met een aantal vormen van kanker, zoals sommige longkankers. Lang niet alle klachten die worden toegewezen aan schimmels zijn voor de hand liggend. Dus als je met chronische klachten zit, is dit misschien wel het gevolg van een slechte luchtcirculatie of te weinig ventilatie in huis. Alleen met een ventilatiesysteem kun je je gezondheid permanent beschermen.

Definitief afrekenen met condensatie in huis

Omwille van je gezondheid en die van je huisgenoten en de staat van je woning is het belangrijk om condensatie snel aan te pakken. Maar het is nog belangrijker om het probleem ook definitief te bestrijden. Een kwalitatieve en permanente oplossing komt altijd neer op de installatie van een degelijk ventilatietoestel. Ventilatiesystemen kunnen immers vochtproblemen van de baan vegen waarop natuurlijke ventilatie weinig of geen impact heeft. Mechanische ventilatie voert vochtige lucht af en vermijdt dus voorgoed condensatie en schimmelgroei.

Goede mechanische ventilatie is voor veel mensen een grote investering. Gelukkig is er zo veel keuze dat er voor elke situatie en elk budget wel een oplossing bestaat. Je bespaart ook een boel herstel- en dokterskosten met een permanente oplossing voor je vochtproblemen. En de overheid draagt ook maar al te graag zijn steentje bij als mensen investeren in een gezond woonklimaat. Er bestaan best wat premies om te kosten te helpen dragen. Momenteel is de overkoepelende renovatiepremie – nieuw sinds 2019 – de meest brede premie voor noodzakelijke renovatiewerken. Vochtbestrijding is daar een belangrijk aspect van.

Vele soorten ventilatiesystemen

installatie ventilatiesysteem tegen condensatie,ventilatieEr bestaan veel en diverse soorten ventilatiesystemen. Een A-systeem biedt als enige systeem geen mechanische ventilatie. Het voorziet wel roosters voor de aan- en afvoer van de binnenlucht. Maar in de meeste gevallen is ook dit niet genoeg om een ernstig vochtprobleem aan te pakken.

Een mechanisch ventilatiesysteem (B-, C- of D-systeem) kan centraal of decentraal werken. Dat wil zeggen dat het ofwel zorgt voor ventilatie in je hele woning of enkel in een specifieke probleemruimte. Van de mechanische systemen zijn er die enkel de aanvoer van verse lucht automatiseren (B-systeem), enkel de afvoer (C-systeem) of allebei (D-systeem). Enkel een D-systeem biedt balansventilatie en zorgt voor een zeer kwalitatieve, gefilterde aanvoer van verse lucht. Via warmterecuperatie is het bij een dergelijk systeem ook mogelijk om de aangevoerde lucht op te warmen met de gerecupereerde warmte van de afgevoerde lucht. Een ventilatietoestel kan dus zelfs voor energiebesparing zorgen.

Wil je weten welk soort ventilatie voor jou het beste is? Twijfel je nog over het juiste type of model? Wil je een toestel met balansventilatie, al dan niet met warmterecuperatie of een iets budgetvriendelijker systeem? Wij geven je graag advies op maat en een vrijblijvende offerte. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie over condensatie in huis.
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top