Energiekosten besparen tijdens de winter


We willen allemaal energiekosten besparen tijdens de winter. Maar de wintermaanden vormen net een grote uitdaging daarvoor. We willen ons toch niet constant moeten behelpen met dikke truien en dekentjes en angstvallig die verwarming af laten staan. We willen het aangenaam warm houden in huis maar tegelijk ook voldoende ventileren. Vaak is het kiezen tussen verse buitenlucht binnenlaten of het lekker warm hebben. Maar het kan gelukkig ook allebei, zonder hoge energierekeningen.

Ventileren tijdens de winter

Ventileren is enorm belangrijk, vooral tijdens de wintermaanden. Doordat we de verwarming wat hoger zetten, is vaak de luchtvochtigheid niet ideaal. De lucht is te droog of te vochtig, waardoor er vochtproblemen ontstaan. We moeten dus extra opletten dat er voldoende ventilatie is in huis. Verse lucht aanvoeren doen we dan door de ramen wijd open te zetten. Maar, brrr, in de winter hebben we daar niet altijd zin in. We stoken immers niet voor niets!

Toch is verse buitenlucht binnenlaten alleen maar goed voor ons energieverbruik. Het klinkt onlogisch, maar toch is het zo. Door koudere, verse lucht binnen te laten, krijg je immers een droger binnenklimaat. Drogere lucht warmt veel sneller en gemakkelijker op. Als je niet voor ventilatie zorgt van je vochtige binnenlucht, gaat die lucht ook moeizamer opwarmen. Dit zorgt net voor meer energieverbruik. Je kunt ook niet vermijden dat je binnenlucht vochtiger wordt. Alleen al door dagdagelijkse activiteiten uit te voeren zoals wassen, douchen, koken en ademen wordt je binnenlucht vochtig.

Ventilatie is dus een noodzakelijk kwaad. Dat beetje koude dat mee binnenkomt, weegt lang niet op tegen de voordelen van gezonde, droge binnenlucht.

Ventileren met warmterecuperatie

Wat als je nu eens voor ventilatie kon zorgen zonder dat je energie moest verbruiken om die koude, verse lucht terug op te warmen? Dat is mogelijk als je kiest voor mechanisch ventileren. Mechanisch ventileren is op alle vlakken superieur aan natuurlijk ventileren. Je kunt immers de ventilatie perfect afstellen volgens luchtvochtigheid. Het systeem is ook volledig controleerbaar en instelbaar volgens specifieke situaties. Zo kun je de luchtvochtigheid zelfs op peil houden op momenten dat je meer vocht krijgt in huis dan gewoonlijk.

Met een ventilatiesysteem kun je vervuilde lucht automatisch afvoeren en verse buitenlucht aanvoeren. Dit gebeurt constant. Het is een meerwaarde voor je woning en voor je gezondheid. Bovendien zijn er systemen waarmee je de warmte uit de afgevoerde lucht recupereert. Die warmte wordt dan gebruikt om de verse, aangevoerde lucht weer op te warmen. Zo verbruik je geen extra energie en kun je wel constant genieten van zuivere lucht in huis.

Zo’n ventilatiesysteem met warmterecuperatie heet een D-systeem. Dit type systeem zorgt voor een constante, controleerbare en optimale luchtcirculatie. Veel klanten hebben na de installatie net een lager energieverbruik en bovendien veel minder gezondheidsklachten. Hoofdpijn, concentratiestoornissen, irritaties op de luchtwegen, astmatische reacties en sinusontstekingen worden immers vaak veroorzaakt door slechte luchtkwaliteit.

Subsidies voor mechanische ventilatie

Nog steeds niet overtuigd? Bedenk dan dat er talloze subsidies en premies zijn om de installatie van een mechanisch ventilatietoestel betaalbaar te maken. De overheid wil namelijk mensen aanmoedigen om te investeren in hun gezondheid en die van hun woning. We geven je graag meer informatie over de verschillende types systemen en prijzen. Neem daarvoor vrijblijvend contact op met een van onze experts.
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top