Je gevel schoonmaken met zuiver water is vaak niet genoeg

voor & na gevelherstelling en reiniging, gevelreiniging, gevel voegen


De vorst van de laatste dagen doet je buitengevel geen goed. Uiteenlopende weersomstandigheden hebben hun impact op de buitenkant van je woning. Ook zaken als roet, uitlaatgassen UV-stralen en mossen kunnen je gevel na verloop van tijd ernstig bevuilen. Een vuile gevel zal gemakkelijker vocht vasthouden. En dit kan op termijn tot schade en hardnekkige vochtproblemen leiden. Daarom is regelmatig onderhoud van je gevel erg belangrijk. Wie zijn nieuwe gevel regelmatig onderhoudt, zal zelden te maken krijgen met hardnekkiger vuil. Zeker wanneer deze gevel professioneel is nabehandeld, bv. met een hydrofuge laag vraagt je gevel ook om niet zo veel onderhoud. Dan kun je je muren jaarlijks gerust zelf onder handen nemen. Maar wat als je wél met hardnekkig vuil te maken hebt? Dan is je gevel schoonmaken met zuiver water niet voldoende. Dan moet je andere methoden gebruiken of professionals inschakelen. Wat kun je nu wel of niet zelf doen?

Gevel schoonmaken

Gevel schoonmaken onder hoge druk of met stoom

Met een hogedrukreiniger kun je oppervlakkige aanslag verwijderen van je buitenmuren. Met een krachtige waterstraal kun je los vuil als algen en mos gemakkelijk wegkrijgen. Zeker waar een gewone tuinslang of zuiver water onvoldoende blijkt, zal een hogedrukreiniger betere resultaten geven. Bij het reinigen onder hoge druk moet je wel opletten dat je de straal niet te dichtbij op de voegen richt. Daardoor kan het voegsel beschadigd geraken of loskomen. Ook met deurposten en raamkozijnen let je best op. Heeft het vuil zich toch meer vastgehecht dan verwacht, dan kan een mengsel van water en schoonmaakazijn misschien wel helpen.

Met koud water onder hoge druk zachte of poreuze geveloppervlakten reinigen kan risicovol zijn. Het is mogelijk dat je met deze methode schade toebrengt aan je gevel. Zeker als je met een gevel van sierpleister, recuperatiesteen of bleke gevelsteen te maken hebt, zit die kans erin. Onder hoge druk wordt vuil ‘met geweld’ van de muur geslagen. Gelukkig zijn er ook nog andere mogelijkheden.

Reinigen met stoom kan een goed alternatief zijn voor eenvoudig reinigen onder hoge druk. Hiervoor gebruik je ook een hogedrukreiniger, maar een waarin het water tot 140°C wordt verhit. Door de combinatie van de druk met die warmte zal aanslag sneller loskomen. Hierbij loop je ook veel minder risico op gevelschade. Reinigen met stoom wordt vaak als techniek toegepast om gevels van kwetsbare historische gebouwen schoon te maken. Of wil je een gevel schoonmaken van kalksteen of natuursteen? Dan is stoomreinigen ook vaak een geschikte oplossing. Met het juiste advies en de juiste apparatuur kun je deze vormen van gevelreiniging gerust zelf toepassen.

Chemisch reinigen of zacht reinigen

Chemische reiniging gevel

Voor hardnekkig vuil is chemisch reinigen vaak de enige oplossing. Maar dan moet je gevel wel uit het geschikte materiaal bestaan om deze techniek uit te voeren. Sommige materialen zijn niet bestand tegen chemisch reinigen en lopen al snel ernstige schade op. Onze experts kunnen je in een oogwenk vertellen of chemisch reinigen voor jou een optie is. Aangezien bij chemische reiniging vaak agressieve producten worden gebruikt die op een correcte wijze moeten worden opgevangen en afgevoerd, is het altijd verstandig om contact op te nemen voor advies. Bovendien moet je vaak voldoen aan een aantal wettelijke voorwaarden om deze behandeling uit te voeren. Soms is in zee gaan met een professioneel gevelreiniger dan de enige optie. Bij Dryhouse voldoen we aan alle officiële bepalingen voor onze dagelijkse dienstverlening.

Bij minder hardnekkig vuil kun je kiezen voor een zachte gevelreiniging. Hierbij wordt je gevel ecologisch gereinigd met kokend water onder lage druk. Kokend water heeft immers drie keer meer reinigingskracht dan koud water. Bij meer kwetsbare gevels voorkomt deze techniek beschadigingen. Bij crepi is dit bijvoorbeeld een uitstekende oplossing. Er komen namelijk geen chemicaliën aan te pas. Het zacht reinigen van gevels wordt ook vaak ingezet als preventieve methode om gevels te onderhouden. Het is milieuvriendelijk, goedkoop en toch zeer efficiënt. Wanneer je gevel ook aangetast is door mossen en algen werken we met een zelfreinigend product dat we er na enkele weken weer afstomen. Op deze manier kunnen we je gevel biologisch reinigen.

Extra bescherming na het reinigen

Je gevel schoonmaken, is een karwij. Toch is het belangrijk om je gevel grondig te reinigen en regelmatig te onderhouden. Door je gevel na reiniging vuil- en waterafstotend te (laten) maken, bespaar je je zelf enorm veel tijd en energie achteraf. Een hydrofuge coating beschermt een gereinigde gevel voor meerdere jaren tegen het indringen van vuil, het absorberen van vocht en de aangroei van mos. Het onderhoud van je gevel zal naderhand alleen maar sneller gaan en prijsvriendelijker worden. Wil je graag meer informatie over zo’n beschermlaag? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experten.

SHARE