Gevelbekleding uit kalei: alle voordelen op een rij!


Gevelbekleding uit kalei is enorm populair. Het is dan ook elegant en het past bij elke stijl. Het doet vooral denken aan charmante witte boerderijtjes. Maar het is ook verkrijgbaar in andere kleuren. Leuk is ook dat je de structuur van het steenwerk onder de kalei blijft zien. Je merkt: het is niet alleen mooi maar ook praktisch. Zo beschermt het je gevel extra tegen vocht- en vriesschade. Het vormt dus een barrière tegen regeninslag en doorslaand vocht. Dat komt omdat de kalk vocht aan de muren onttrekt. En toch kan een kaleilaag ademen. Kaleien heeft dus talloze voordelen. Alleen is een kaleien gevel om de 10 jaar aan vervanging toe door de invloeden van UV-stralen en hevige weersomstandigheden. Waarom is dit toch zo’n goede keuze als je op zoek bent naar een mooie en functionele afwerkingslaag voor je gevel?

Gevelbekleding uit kalei: extra beschermd tegen vocht!

Kaleien bestaat al lang. Het is een eeuwenoude schildertechniek waarbij je een dunne kalkpleister aanbrengt op je gevel. Dit doe je net zoals bij verf, met een soort kwast. Meestal gebruikt men een blokborstel en brengt men daarmee meerdere lagen kalei aan. Afhankelijk van het aantal aangebrachte lagen zal de ‘look’ van je buitenmuren gladder of ruwer zijn. Voor een egale dekking schakel je best ervaren stielmannen in om de klus te klaren. Bovenop de kaleilaag komt dan vaak nog een laag al dan niet gekleurde kalkverf.

Kalei zou een gevel extra beschermen tegen vocht. Dat wisten landbouwers vroeger al. Zij kalkten de muren van hun stallen elk jaar rond Pasen om ze te beschermen en ontsmetten. Ze gebruikten een soort kalkverf die naderhand dikker werd, eerder kalkpleister. Kalk ontstaat door het verbranden van kalksteen of schelpen. Tegenwoordig gebruikt men zandkorrels of een andere vulstof om de kalk aan te dikken. Rivierzand is daar het meest geschikt voor omdat dit geen schadelijke zouten bevat. Deze afwerkingslaag staat bekend om zijn beschermende eigenschappen. Kalei is ook dampopen waardoor de muur nog kan ademen en zouten zich nog vrij gemakkelijk een weg kunnen banen. Een gekaleide gevel zorgt alleszins voor een gezonde muurhuishouding.

Andere voordelen van kaleien

Kaleien heeft nog meer voordelen. Een gevelbekleding uit kalei is namelijk erg milieuvriendelijk. Het is een erg befaamde techniek bij renovaties en restauraties, ondanks het feit dat het wel tijdsintensief is om aan te brengen. Het enorme decoratieve en esthetische karakter zal wel iets te maken hebben met de groeiende populariteit. Kalei geeft gevels namelijk een matte, naturelle kalklook die tijdloos is en die bij elke stijl van woning past. Deze techniek geeft een charmant gewolkt effect. Het uitzicht kan ook variëren afhankelijk van de manier waarop je de kwast hanteert. De kleur kan lichtjes afhangen van de mate waarop de kalei zich inzuigt in de ondergrond. Een droge ondergrond geeft de meest ‘stabiele’ kleur. Hoewel je na 10 jaar een gekaleide gevel opnieuw onder handen moet nemen, is het vrij duurzaam als afwerking.

Ideale afwerking na vochtbestrijding

Kalei is een ideale afwerking na vochtbestrijding. Het is wel belangrijk je gevel eerst grondig te laten reinigen. Je moet daarbij zeker afrekenen met mosvorming en andere aanslag. Losse voegen moeten worden hersteld en ook andere beschadigingen moet je laten repareren. Er mogen zeker geen losse deeltjes hangen. De ondergrond is idealiter niet te vochtig. Daarom kun je best beginnen kaleien op een mooie, droge dag. Zoals eerder vermeld, heeft de vochtigheidsgraad van de grond een invloed op de kleur van je gevel.

Gevelbekleding uit kalei is ideaal na het behandelen van je muren tegen vochtproblemen zoals opstijgend vocht. Het is een mooie afwerking die daarbovenop ook nog eens extra beschermt tegen vocht in de toekomst. En het is toch dampopen genoeg om de muur te laten ‘ademen’.

Wil je je buitenmuur laten reinigen, herstellen en eventueel laten afwerken met een laag kalei? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Heb je last van een vochtprobleem? Dan moet dat natuurlijk eerst grondig en permanent worden bestreden! Vraag ons ook gerust om advies, ook als je zelf aan de slag wilt gaan met kalei.
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top