Goede luchtcirculatie van levensbelang, vooral tijdens de feestdagen!

Luchtcirculatie tijdens de feestdagen


Een degelijke luchtkwaliteit nastreven begint bij een goede luchtcirculatie. In deze koude wintermaanden zetten we de verwarming graag wat hoger en houden we onze ramen toe. Maar wist je dat je binnenlucht meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht als er niet genoeg circulatie is?

Er zijn heel veel stoffen die de binnenlucht kunnen verontreinigen waar we niet bij stilstaan. Het gebruik van schoonmaakproducten of nieuwe meubels laten leveren kan je binnenklimaat aantasten. Huisstofmijt, luchtverfrissers, kaarsen, je kookfornuis, … het zijn allemaal potentiële luchtverontreinigers. Vervuilde lucht is ongezonde lucht die wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van al je fysieke winterkwaaltjes. Maar het zou ook wel eens aan de grond kunnen liggen van je winterdip. Tenslotte heeft binnenlucht van slechte kwaliteit een niet te onderschatten impact op je gemoed!

Het belang van goede luchtcirculatie in huis

Vervuilde lucht heeft vaak een negatieve invloed op meer factoren in je leven dan je denkt. Je gezondheid is er daar één van! Slechte luchtkwaliteit in je woning gaat je nachtrust negatief beïnvloeden. Neusverstoppingen komen frequenter voor in huizen met slechte luchtcirculatie. Het kan ook zorgen voor een verhoogd risico op infecties en verkoudheden. Huidproblemen kunnen ook een gevolg zijn van erbarmelijke luchtkwaliteit. En tenslotte kunnen astma en allergie reële gevolgen zijn van te weinig luchtcirculatie. Zuivere lucht in huis is dus geen leuk extraatje, het is een noodzaak! En zeker tijdens de wintermaanden moet je daar extra op letten.

Gezonde binnenlucht tijdens de feestdagen: een uitdaging!

kaars - slechte luchtcirculatieVooral tijdens de feestdagen is het verkrijgen en behouden van gezonde binnenlucht extra uitdagend. Veel families halen de gourmet- of fondueset boven, ze steken wierook of geurkaarsen aan, de haard gaat wat langer branden, enzovoort. Toch kunnen die gezellige elementen voor ernstige luchtverontreiniging zorgen.

Vaak hebben we tijdens de wintermaanden minder planten in huis, of toch minder ‘echte’ planten. Enkele ‘verse’ planten in huis kunnen dan wonderen doen. En als je erop let dat je enkel natuurlijke kaarsen brandt zonder paraffine maar gemaakt van bijenwas, koolzaadwas, raapzaadwas of sojawas is dat ook al wat gezonder. De wiek zou ook van katoen of hout moeten zijn om schade aan de luchtwegen te voorkomen. Geurkaarsen of kaarsen met kleurstoffen mijd je beter volledig. Wil je toch een geurtje branden, kies dan voor zuivere etherische olie zoals eucalyptus of tea tree. Sinaasappel, kruidnagel en kaneel zijn ook passend voor de kerstdagen. Je kunt ze zelfs combineren!

Met wierook let je al best helemaal op! Labtests hebben uitgewezen dat sommige wierookstokjes even schadelijk zijn als 8 sigaretten. Zo bevatten ze onder meer benzeen en fijnstof. Zelfs ‘natuurlijke’ varianten geven geen garantie om vrij te zijn van kankerverwekkende stoffen. Als je dus zaken als ‘helend’ en ‘zuiverend’ op de verpakking leest, kun je dat enkel op een spirituele manier interpreteren.

Mag het dan helemaal niet meer gezellig zijn in huis?

Natuurlijk wel! In dergelijke situaties moet er gewoon veel meer verlucht worden dan gewoonlijk. Maar natuurlijk is het ook veel kouder dan doorgaans en hebben mensen schrik om te veel warmte te verliezen. Daarom is een ventilatiesysteem een duurzame langetermijnoplossing. Bij sommige systemen wordt er 24u op 24 zuivere lucht aangeleverd en vervuilde lucht afgevoerd. Het is een heel efficiënte manier om je gezondheid te beschermen en niet wakker te hoeven liggen van de schadelijke gevolgen van de feestgezelligheid. De positieve invloed van ventilatie blijft bovendien ook na de feestdagen doorwerken. Het is een investering die je al gauw op verschillende manieren terugverdient en die een merkbare meerwaarde geeft aan je leefomgeving en dagelijks functioneren. Onze klanten kunnen het getuigen.

Wil je graag vrijblijvend informeren naar de kostprijs van een ventilatiesysteem dat bij je woning past? Neem dan snel contact op!

 

 

 

 

 

 

 

SHARE