Heeft mijn huis ventilatie nodig?


‘Heeft mijn huis ventilatie nodig?’ Dat is een vraag die onze experts vaak te horen krijgen. Eerst en vooral is het belangrijk na te gaan wat je met deze vraag bedoelt. Vraag je je af of elke woning (natuurlijke) ventilatie nodig heeft of mechanische ventilatie? Op de eerste vraag is het antwoord overduidelijk ‘Ja!’. Maar hoe zit het met de vraag of elke woning mechanische ventilatie nodig heeft? Natuurlijk hangt dat antwoord af van verschillende factoren.

Hou oud is je woning?

oude woning zonder ventilatieHet antwoord op de vraag of je baat hebt bij mechanische ventilatie hangt alvast af van de ouderdom van je woning. Huizen gebouwd voor de jaren ’80 hebben immers vaker te kampen met vochtproblemen als gevolg van een ontbrekende waterkering. Zonder waterkering wordt opstijgend vocht niet tegengehouden en gaat het al snel je muren aantasten. In oudere huizen mét waterkering is het ook mogelijk dat de waterkering niet correct is geplaatst of al versleten is. Sowieso is het belangrijk om eerst de oorzaak van dergelijke vochtproblemen aan te pakken. Je muren laten onderkappen of injecteren kan voorgoed komaf maken met optrekkend vocht. Na het bestrijden van een vochtprobleem is het erg belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen!

Aangezien oudere huizen vaker last hebben van hardnekkige vochtproblemen, hebben ze regelmatig baat bij mechanische ventilatie. Vooral in kelders worden vaak ventilatiesystemen geïnstalleerd. Omgekeerd zijn het ook vaak gerenoveerde woningen die problemen krijgen met condensatie en opeenhoping van vochtige lucht. Ventilatieproblemen duiken vaak op na het na-isoleren van een woning. Oudere woningen voorzien natuurlijke ventilatie door spleten en kieren in de muur. Door je muren te laten na-isoleren valt die natuurlijke ventilatie weg en komen bestaande vochtproblemen pas écht aan de oppervlakte. Condensatieproblemen komen dan bijvoorbeeld heel vaak voor. In dat geval is de installatie van een degelijk mechanisch ventilatiesysteem de enige permanente oplossing.

Ventilatie na ‘overisolatie’

Vaak geven mensen ‘overisolatie’ de schuld van condensatieproblemen. Maar dit bestaat eigenlijk niet. Isoleren en na-isoleren is sowieso goed. Na-isolatie brengt wel vaak vochtproblemen aan de oppervlakte die al bestonden. Eigenlijk is dit alleen maar positief. Kleinere lekken en andere oorzaken van vochtproblemen zijn immers vaak niet goed te zien. Maar dat wil niet zeggen dat die verborgen mankementen intussen geen nare gevolgen hebben.

Nieuwbouw of renovatie?

Bij een nieuwbouw of grote renovaties wordt er vaak al mechanische ventilatie voorzien. Dit zorgt namelijk voor een gereguleerde constante aanstroom van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht in huis. Als je al een nieuwbouwwoning hebt met een ventilatiesysteem ingebouwd, heb je er natuurlijk geen meer nodig.

Mechanische ventilatie: een must of een extraatje?

natuurlijke ventilatieIs mechanische ventilatie noodzakelijk in elke woning? Nee.
Is ventilatie een meerwaarde voor elke woning? Ja!
Als je streeft naar een gezond leefklimaat in je woning is een goed ventilatiesysteem onmisbaar. Zeker als je huisgenoten hebt die kampen met allergieën of problemen met de luchtwegen is dit een duurzame oplossing. Het is een investering in je gezondheid en een besparing op dokterskosten. Alleen als je de discipline hebt om dagelijks voor voldoende natuurlijke ventilatie te zorgen en je maakt gebruik van een luchtvochtigheidsmeter, kun je zonder een ventilatiesysteem. Bovendien moeten je ramen ook zo ten opzichte van elkaar geplaatst zijn dat ze overal in de kamer voor voldoende luchtcirculatie zorgen bij het openen. Er mag niet te veel meubilair staan. Dit kan de luchtcirculatie verhinderen. Natuurlijk ventileren is een kunst en kan dus eigenlijk enkel in een ideale leefruimte. Dat is helaas zelden het geval.

Degelijke mechanische ventilatie is altijd een meerwaarde voor je woning. Het vermijdt vochtproblemen zoals condensatie en schimmelvorming. Je hoeft zelfs geen vochtproblemen te hebben om er voordeel uit te halen. Vaak klagen mensen na de installatie minder over hoofdpijn, concentratiestoornissen, allergieën of astma, zeker met een D-systeem. De binnentemperatuur wordt ook aangenamer. Veel ventilatiesystemen beschikken over filters die schadelijke stoffen als rook en koolstofdeeltjes uit de lucht houden. En er zijn ventilatiesystemen die voor energiebesparing zorgen. Er is dan ook een systeem beschikbaar voor elke situatie en elk budget en vaak krijg je nog subsidies van de overheid ook.

Soorten ventilatie en mogelijkheden

Er zijn dus redenen genoeg om toch te kiezen voor mechanische ventilatie in jouw woning. Elke soort ventilatie heeft zijn voor- en nadelen dus het is belangrijk om het juiste systeem uit te kiezen. Daarbij kunnen de experts van Dryhouse je vrijblijvend helpen.

Wil je graag wat meer informatie over de beschikbare ventilatiesytemen? Vraag je je af welk systeem het meest geschikt zou zijn voor jouw woning? Vraag dan vrijblijvend een offerte of neem contact op met ons voor gratis advies.
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top