Leer vocht in huis herkennen: 4 karakteristieke tips


Vocht in huis: je bent niet de enige

Helemaal uitgekeken op die vochtplekken in je woning, de muffe geur en de vieze schimmel? Groot gelijk! Helaas krijgen vanwege ons vochtige klimaat veel huizen, en zeker oudere gebouwen, last van een vochtprobleem. Effectieve vochtbestrijding is een must om je huis weer vochtvrij te krijgen.

Vaak worden drastische vochtbestrijdingsmethoden gecombineerd met grote renovatiewerken. Logisch, want wie wil er twee keer breekwerk, als alles in één keer opgelost kan worden?

De afgelopen jaren zijn er in Vlaanderen op jaarbasis telkens meer dan 15.000 renovatievergunningen verstrekt. Dat resulteert in erg veel potentiële behandelingen van vocht in huis. Dan zijn alle andere bestrijdingen – los van een renovatie – geeneens meegeteld.

Niet verwonderlijk dat professionele vochtbestrijders al snel een uitgebreide ervaring in hun vakgebied opdoen. Dat is ook een absolute noodzaak om vocht in huis correct te bestrijden. Indien je met een vochtprobleem kampt, is goed geïnformeerd handelen het halve werk. Daarom geven we hier advies over wat je kan doen om verschillende oorzaken van vocht in huis te herkennen en behandelen.

Opstijgend vocht springt eruit

vochtproblemen

Wanneer we leren om vochtproblemen te herkennen, beginnen we best met een treffend voorbeeld. Opstijgend vocht is herkenbaar aan het patroon dat de vochtschade op de muren schetst. Omdat opstijgend vocht een probleem is van grondwater dat in de muren optrekt, is de waterschade allereerst zichtbaar worden op vloerniveau. Tekent het vocht zich van onderaan de muur naar boven af, dan is de kans hoog dat je vochtprobleem er een is van opstijgend vocht.

Dit probleem kan vrij eenvoudig en zeer doeltreffend opgelost worden, wanneer je de muren laat injecteren met een (ecologische) vochtwering. De speciale injectiegel hecht zich in de poriën van de muur en voorkomt het opstijgen van vocht. Vervolgens kunnen de muurzouten behandeld worden en krijgt de natte muur de kans om goed te drogen.

Het probleem zit buiten: doorslaand vocht

Doorslaand vocht heeft op de binnenmuren hetzelfde effect als veel andere vochtproblemen:

  • vochtplekken
  • uitbloei van muurzouten
  • schimmel
  • afbladdering van muurafwerking
  • muffe geur in huis
  • en een aanhoudend hogere energierekening.

Het verschil is dat dit vochtprobleem er een is van regendoorslag. En gebrek aan de buitenkant van je woning zal ervoor zorgen dat vocht uit neerslag doorslaat naar de binnenmuren.

De oplossing? Eens de schade aan de buitenmuren hersteld is, kan je dit vochtprobleem jarenlang voorkomen door een vochtwering op de gevel aan te brengen. Deze hydrofuge impregneert de buitenmuren tegen vocht. Een hydrofuge hecht zich slechts goed op een schone gevel. Houdt er dus rekening mee dat dit hydrofoberen van de muren voorafgegaan wordt door een gevelreiniging. Omdat deze vochtwering de muren normaal laat ademen, zal er geen vocht binnenhuis gevangen blijven.

Kelderdichting om grondvocht buiten te houden

Ondergrondse kelders ondervinden vooral bij een hoog grondwaterpeil constante hoge druk van dit water. Vandaar dat vocht in de kelder veelal voorkomt na aanhoudende regenval bij oudere woningen of in nieuwe woningen met een constructiefout. Een correcte kelderdichting kan problemen met dit vocht in huis voorkomen of verhelpen.

Je kan een beperkte insijpeling van grondwater langs scheuren in de keldermuren voorkomen door deze te bekuipen met speciale cementeringslagen. Dit maakt de keldermuren ondoordringbaar voor vocht. Een andere methode is om via kelderdrainage de grote hoeveelheid binnenkomend vocht op te vangen achter een speciaal noppenmembraan en af te voeren. Over het membraan wordt een nieuwe muur aangebracht die nooit in aanraking met het vocht kan komen.

Condensatie: de laatste druppel

Condensatie is een natuurlijk fenomeen waarbij waterdamp in huis neerslaat. Het uit zich in waterdruppels op muren, plafonds, tegels, enzovoorts. Kortom, overal waar de warme waterdamp van bijvoorbeeld kookvocht of een douche stuit op een koud oppervlak. Deze op den duur constant vochtige ondergrond is een voedingsbodem voor schimmel. Problemen met condensatie zijn vaak (maar niet altijd) het gevolg van een gebrek aan ventilatie in een bepaalde ruimte van je woning. Zeker de van nature vochtige ruimtes, zoals de badkamer, keuken en kelder zijn gevoelig voor problemen met condensatie.

Dit vocht in huis kan uitstekend voorkomen of behandeld worden door te zorgen voor voldoende ventilatie. Waar natuurlijke ventilatie tekort schiet, kan je rekenen op mechanische ventilatie. Het belang van ventilatiesystemen voor een gezond en droog huis wordt steeds meer erkent.

Klaar voor de grote stap: vochtbestrijding

een vochtvrije kamer

Tot zover het ABC van de meest voorkomende vochtproblemen. Nu je weet waar je aan toe bent wanneer je vocht in huis aantreft, kan het eigenlijke werk beginnen. Als handige harry zijn sommige vochtproblemen best zelf te behandelen. In geval van een complexe oplossing, zoals kelderdrainage of de installatie van een geavanceerd ventilatiesysteem, staat een vakman garant voor het gewenste resultaat. Goede vochtbestrijding hangt tenslotte samen met kennis van zaken en ervaring met de juiste behandeling. Het kan nooit kwaad om specialisten in vochtbestrijding advies te vragen over de beste behandeling van een vochtprobleem. Het resultaat is een frisse, gezonde woning waar iedereen blij van wordt.
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top