Is er iets niet pluis? Misschien heb je een lek in huis!


Een vochtprobleem kan een waterlek als oorzaak hebben. Over waterlekken bestaan een heleboel misvattingen. Mensen denken vaak dat een lek in huis de boel onder water zet. Maar een waterlek is vaak heel klein en kan soms jarenlang verborgen blijven. In de meeste gevallen zie je nergens water uitspuiten. Maar een klein lekje kan op lange termijn wel grote gevolgen hebben. Het kan vochtproblemen veroorzaken, schimmels en schade aan je woning. In de ergste gevallen kan je pand zelfs gaan verzakken. Een lek opsporen is puur vakwerk. Dit kun je niet zelf. Je hebt er dure meetinstrumenten voor nodig en liefst van al gebruik je verschillende methodes. Zo ben je zeker van de exacte locatie en grootte van je lek. Maar wat kun je dan wel al zelf doen in afwachting van een vochtanalyse of lekdetectie?

Vermoeden van een waterlek

Voor je een waterlek gaat proberen opsporen, heb je vast al een vermoeden dat er een is. Een eerste indicatie kan een hogere waterfactuur zijn. Want zelfs een minuscuul lekje zorgt op langere termijn voor enorm veel waterverlies. Ook een verhoging van je energiefactuur kan op nattigheid wijzen. Water tast immers je isolatie aan. Denk je aan een lek in huis? Dan kun je zelf alvast wat voorbereidend werk doen voor je contact opneemt met een professional voor een vochtanalyse of voor lekdetectie.

Controleer je leidingen

Als je denkt een waterlek te hebben in huis, kun je al starten met al je zichtbare waterleidingen te controleren op lekken. Kijk ze grondig na op kalksporen, roest of vocht. Dit laatste kun je testen door met een droge doek of bijvoorbeeld keukenpapier langs al je leidingen te gaan. Vermoed je dat de bron van de lekkage in je vloerverwarming zit? Dan kun je daar op dezelfde manier te werk gaan. Je moet dan eerst de plek van de groepenverdeling van je vloerverwarming situeren.

Lek in huis gevonden?

Heb je leksporen gevonden? Dan kun je proberen om de aansluitpunten van de leidingen wat aan te draaien met een tang of sleutel. Daarna controleer je dagelijks of de symptomen van je vermoedelijke lek blijven. Als ze verdwenen zijn, dan heb je geluk gehad en lag de oplossing van je probleem voor de hand. De meeste mensen met waterlekken in huis hebben echter minder geluk. Zoeken naar een lek in huis is als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Verborgen waterlek?

Als de symptomen blijven maar je vindt de lek niet, dan is de kans groot dat ze heel klein en/of verborgen is. Dan kan enkel een professional je nog helpen. Een expert in lekdetectie heeft het juiste materiaal om de exacte locatie van de lek te bepalen. Om dat de doen, maakt hij gebruik van infraroodcamera’s, ultrasone meetapparatuur, hygrometers, druktesten, elektro-akoestiek of endoscopie. Deze moderne technieken vermijden dat je moet gaan kappen en breken om een lek op te sporen. Al deze apparatuur samen zou een gigantische investering zijn voor een particulier die ze maar één keer nodig heeft. Het is dus zeker niet iets dat je zelf kunt doen.

Professionele hulp inschakelen

Wanneer je vocht in huis constateert, is een vochtanalyse de beste plaats om te starten. Professionals met jaren ervaring kunnen je exact zeggen wat de oorzaak is en waar die zich bevindt. Ze kunnen je vochtprobleem permanent aanpakken of je doorverwijzen. Zonder deze expertise is de kans groot dat je woning nog meer schade oploopt. Heb je een vochtprobleem en twijfels over hoe je dit het best en snelst aanpakt? Aarzel dan niet en contacteer ons.
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top