Muren schoonmaken? Een klusje voor de zomer!


Je muren schoonmaken: je moet er maar zin in hebben. Je binnenmuren kun je gemakkelijk regelmatig reinigen met een keukenmiddeltje of een speciale neutrale reiniger om op behang of verf te gebruiken. Maar je buitenmuren, dat is een ander paar mouwen. Dat is iets dat je hooguit jaarlijks een keer doet, bij voorkeur bij mooi weer. Omdat je buitenmuren constant onder verschillende weersinvloeden staan, is je gevel helemaal proper krijgen niet altijd even gemakkelijk. We geven je alvast enkele tips!

Voorbereiding: materiaal en afwerking

Hoe je je gevel moet reinigen hangt af van de ondergrond. Met stucwerk en kalkzandsteen moet je bijvoorbeeld erg opletten. Stoom of een heel mild chemisch reinigingsmiddel zijn hier het veiligst. Je kunt dergelijke gevels niet zandstralen. Met beton of baksteen kun je dat wel doen, want die kunnen best tegen een stootje. Voor lichte vervuiling is zachte gevelreiniging voldoende. Het is geschikt voor elke ondergrond, zeker voor kwetsbare gevels, maar verwijdert helaas niet elk soort vervuiling.

Muren schoonmaken: soort vervuiling

Witte vlekken

hygroscopische zouten door capillariteitAls je een witte aanslag opmerkt op je geven, is die meestal veroorzaakt door kalk, zout of salpeter. De vlekken ontstaan door chemische processen in de stenen en de mortel. Als het om hygroscopische zouten of salpeter gaat, moet je de vlekken zo snel mogelijk verwijderen. Ze zijn niet alleen niet bepaald esthetisch, maar ze brengen ook schade toe aan je gevel. Zandstralen kan afrekenen met dit soort vlekken, maar chemisch reinigen is vaak een betere oplossing. Zandstralen kan vrij agressief zijn voor de stenen.

Zwarte vlekken

Zwarte aanslag is vaak afkomstig van roetdeeltjes. Als je vlakbij een industriezone woont, kun je daar meer last van hebben dan doorsnee. Ook uitlaatgassen of rook uit schoorstenen kan voor een zwarte aanslag zorgen op je gevel. Deze vervuiling is vrij hardnekkig en kun je ook best aanpakken door een chemisch middel te gebruiken. In principe kun je dit zelf aanbrengen maar dat wordt afgeraden. Professionals weten welke veiligheidsvoorzorgen ze moeten nemen bij deze behandeling. Voor een leek kan ze heel schadelijk zijn voor de gezondheid.

Grijze vlekken

Grijze vlekken of een grauwsluier is vaak het resultaat van een oxidatieproces in de gevelstenen. Dit soort vlekken komt meestal voor op plaatsen waar veel regenval is. Meestal kiest men hierbij voor zandstralen om de aanslag te verwijderen. Het is namelijk erg moeilijk om dergelijke aanslag weg te krijgen.

Groene vlekken

grondige gevelreiniging nodig, onderzoek of chemische reiniging geschitk is voor gevelAlgengroei komt vaak voor op gevels. Gelukkig is het relatief gemakkelijk te verwijderen. Een mild chemisch middel of stoom gebruiken is een niet-agressieve manier om dit probleem aan te pakken en meestal zeer efficiƫnt. Je kunt ook eerst een biologisch waspoeder met enzymen gebruiken of soda. Dat zijn milieuvriendelijke alternatieven die je misschien gewoon in huis hebt. Daarna kun je de gevel nabehandelen met een product tegen algengroei. Ook hier vraag je best advies aan een specialist. Bij Dryhouse geven we je graag de nodige tips en tricks, ook wanneer je het zelf gaat doen.

Aangetast voegsel

Je voegen kunnen aangetast zijn door mos of schimmels. In het geval van schimmels kun je zelf ammoniak gebruiken om de zwarte vlekken te verwijderen. Zwarte of donkergroene vlekken als gevolg van mosgroei, kun je eveneens met stoom of een chemisch middel bestrijden. En naderhand zijn er ook mosdodende producten op de markt om je gevel na te behandelen.

Gevel laten schoonmaken

Zie je het niet zitten om je gevel zelf schoon te maken? Dat is begrijpelijk. Om met stoom te reinigen, heb je best professionele apparatuur in huis. En vaak is dit de investering niet waard. Ook om chemisch te reinigen heb je de nodige kennis en ervaring nodig om dit op een veilige manier te doen. En je moet natuurlijk de juiste producten kiezen. Bij Dryhouse kun je terecht voor professionele gevelreiniging. Wij gebruiken altijd de meest kwalitatieve producten voor een blijvend mooi resultaat. Bovendien hanteren we altijd eerlijke, toegankelijke prijzen in vergelijking met onze concurrenten. Wil je toch liever kosten besparen en zelf je muren schoonmaken? Dan zijn we je graag van dienst met gratis advies. Neem vandaag nog contact op.

 

 

 
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top