Oprit reinigen: hoe en hoe vaak?


Elke oprit krijgt het zwaar te verduren door weersomstandigheden en dagelijkse blootstelling aan (fijn) stof en vuil uit de lucht of van je wagen of schoenen. Na verloop van tijd zul je altijd vlekken krijgen en moet je je oprit reinigen. Je kunt niet verwachten dat een plaatselijke regenbui af en toe je oprit de nodige wasbeurt zal geven. Je oprit reinigen is nu eenmaal echt nodig. Maar hoe doe je dat nu en wanneer? En wat doe je met bijvoorbeeld hardnekkige olievlekken?

Hoe je vuile oprit reinigen?

Na jaren vervuiling kunnen mossen en algen zich gaan vastzetten op je oprit. Ze verschijnen als groene aanslag tussen of op je tegels. Ze ontsieren niet alleen je oprit maar kunnen hem ook gevaarlijk glad maken. Het is daarom belangrijk om je oprit regelmatig te reinigen. Bij kleine verontreinigingen kun je gerust zelf het onderhoud doen of ontmossen. Bij hardnekkige vervuiling kun je best een erkende firma je oprit periodiek laten reinigen.

Wil je zelf gaan ontmossen, dan is er best wel wat keuze aan producten in de supermarkt, een tuincentrum of doe-het-zelfzaak. Veel van deze producten moet je enkele weken laten intrekken. Het is ook mogelijk dat je de behandeling verschillende keren moet herhalen om een goed resultaat te verkrijgen. Na de volledige ontmossing zijn er ook impregneerproducten beschikbaar om mosvorming in de toekomst te vermijden. Dit maakt je oprit of terras waterafstotend. Toch zijn deze zelf aan te brengen lapmiddeltjes vaak geen garantie op een mosvrije oprit. Je oprit inzanden is nog een mogelijkheid, maar dat laat je best aan een professional over.

Hardnekkige vervuiling oprit

Reiniging oprittenMaar wat doe je met hardnekkige vervuiling? Afhankelijk van de ondergrond kun je te maken hebben met meer of minder vervuiling. Sommige vlekken zijn haast niet uit je tegels te krijgen. In dat geval schakel je best een expert in. Ruwe betonklinkers zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor mosvlekken dan tegels van blauwe hardsteen of keramiek.

Maar je hebt nog andere soorten ondergrond, zoals kasseien, (klei)klinkers, natuursteen, dolomiet of zelfs hout. Hout is ook een materiaal dat gevoelig is voor de invloeden van vocht en temperatuur. Zo vraagt elke ondergrond om een ander soort onderhoud. Professionele reinigers weten als geen ander hoe ze welk materiaal het best moeten proper maken zonder het te beschadigen.

Hoe vaak je oprit reinigen?

Bij een nieuwe oprit is het goed om toch jaarlijks een grondig onderhoud uit te voeren. Maar zoals met alle vervelende klusjes, steek je daar minder energie in als je regelmatig je oprit veegt en afspoelt met gewoon zuiver (heet) water.

Bij hardnekkige vlekken, zoals olie, is het belangrijk om onmiddellijk in te grijpen. Hoe dieper vuil in je oprit doordringt, hoe moeilijker het te verwijderen is. Maismeel en zagemeel zijn goede middeltjes om bij de hand te hebben om onmiddellijk een nog natte olievlek mee te behandelen. Hiermee kun je al veel kwaad vermijden. Cola zou dan weer helpen bij een al opgedroogde olievlek. Achteraf spoel je de resten van deze plakkerige frisdrank weg met water en afwasmiddel. Je moet natuurlijk goed opletten met het zelf reinigen van je oprit en de producten die je gebruikt. Ook het tijdstip waarop je gaat ontmossen, is belangrijk.

Wanneer je oprit reinigen?

Je oprit reinigen doe je natuurlijk het best bij milde, gematigde temperaturen en droog weer. Dat maakt het niet alleen gemakkelijker werken, maar het geeft ook een veel beter resultaat.

Welke producten en hulpmiddelen gebruik je?

Je kunt natuurlijk wat experimenteren met producten. Populaire producten om opritten te reinigen zijn zand, javel, chloor, soda, schoonmaakazijn, afwaszeep of strooizout. Mensen gebruiken ook verschillende tools, van milde en harde schuurborstels tot hogedrukreinigers.

Toch geeft dit opnieuw geen garantie op een mooi, egaal resultaat. Soms is je oprit laten reinigen prijsvriendelijker dan je denkt en natuurlijk kun je de uitgespaarde tijd leuker besteden.

Wanneer schakel je hulp in?

Het is goed om je oprit, parking, tuinpad of terras regelmatig te vegen en af te spoelen met water om het te beschermen tegen vuil. Maar zodra je met producten of hulpmiddelen gaat werken, schakel je best hulp in van een professional. Als doe-het-zelver loop je namelijk altijd risico dat je je oprit gaat beschadigen. Soms is deze schade zelfs nauwelijks te zien. Maar het zorgt er wel voor dat mossen zich sneller terug aan je oprit gaan hechten, wat uiteindelijk tot meer kosten leidt.

De pluspunten van professionele reiniging

Reiniging van je opritProfessionele reinigers weten door ervaring welke producten ze kunnen gebruiken op welke ondergrond. Dus er is geen enkel gevaar voor schade! Er zijn ook talloze mogelijkheden als je in zee gaat met experten zoals die van Dryhouse. Onze service gaat van oppervlaktebehandeling tot het verwijderen van dieper vuil tussen de voegen. Bovendien maken we ook gebruik van biologisch afbreekbare producten. Zo hoef je je geen zorgen te maken om het milieu, je huisdieren of planten en bloemen in de omgeving.

Nog een voordeel van een professionele reiniging is dat we op maat kunnen werken. De juiste behandeling hangt immers af van de aard van het onderhoud dat moet worden uitgevoerd, de grootte van je oprit, de mate van vervuiling, het tijdstip van je laatste reiniging en eventuele extra noden. We komen gratis en vrijblijvend de situatie inspecteren en je kunt rekenen op een kwalitatieve, duurzame behandeling door vakmensen. Bovendien bespaar je geld doordat je oprit meteen op de correcte manier gereinigd wordt. We kiezen altijd de meest budgetvriendelijke oplossing voor jouw exacte probleem, zonder gedoe! Wil je daar meer over weten? Neem dan snel contact op!
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top