Schimmels bij warm weer


We weten het intussen wel… Schimmels komen opduiken op koele plaatsen waar het vochtig is. Maar nu het stilaan wat warmer wordt en droger vraag je je misschien af… Hoe zit het met schimmels bij warm weer? Vaak denken mensen dat ze tijdens de zomermaanden helemaal niet hoeven wakker te liggen van schimmels. Er zijn er zelfs die ervan overtuigd zijn dat schimmels tijdens de zomermaanden vanzelf verdwijnen. Helaas, niets is minder waar. Schimmels bij warm weer zijn niet onmogelijk! We leggen je even uit waarom…

Warm weer en koele ruimten

Je kent dat gevoel wel tijdens de zomermaanden. Je stapt van je hete terras terug je appartement binnen. De ruimten die je hebt beschut voor de zon voelen dan aangenaam koel aan. Dit geldt zeker voor een huis of villa. Misschien vind je dat sommige van die killere ruimten een beetje muf ruiken. De kelder kan bijvoorbeeld wel een onaangenaam geurtje gaan krijgen na maanden afsluiten. Dan is een warme zomer het gedroomde moment om dit soort ruimtes te laten uitdrogen, toch?

Nee. Hoewel het risico op schimmelvorming misschien kleiner is tijdens een droge, warme zomer, kan het verluchten van vochtige, kille ruimten net een tegenovergesteld effect geven. Door je kelder natuurlijk te proberen verluchten in de zomer, kan hij warm en vochtig worden. Daardoor gaat vocht zich nog meer afzetten en kunnen schimmelsporen net gaan opduiken of gaan uitbreiden. Mag je dan niet verluchten? Natuurlijk wel. Maar doe het best bedachtzaam en zet niet zomaar alle ramen en deuren open. Het is belangrijk om correct te ventileren.

Correct ventileren tijdens de zomermaanden

opstijgend grondwater in kelder, water in de kelderOm te vermijden dat warme, vochtige buitenlucht gaan condenseren op bijvoorbeeld koelere kelderwanden, moet je je kelder verluchten op het juiste moment. Wanneer het het juiste moment is, hangt dan weer erg af van de temperatuur en luchtvochtigheid. Koele ruimten ventileer je het best wanneer de buitentemperatuur minstens 5 graden onder de temperatuur van de ruimte in kwestie ligt. De buitenlucht moet bovendien droger zijn dan die in de te ventileren ruimte. Je kunt dit testen met een fles. Neem een fles die een tijdje in de ruimte heeft gestaan die je wilt verluchten. Die fles heeft de temperatuur van die ruimte aangenomen. Als die fles beslaat wanneer je ze blootstelt aan de buitenlucht, kun je die ruimte best (nog) niet verluchten.

Wanneer is het dus vaak het ideale moment te ventileren? Tijdens koelere avonden eerder dan overdag. Eigenlijk is ’s nachts of ’s morgens vroeg nog beter!

De was drogen bij warm weer

Om schimmels te vermijden tijdens de zomermaanden, of de maanden die daarop volgen, is het belangrijk om je was buiten te drogen. Als je buurman niet rookt, regelmatig afval opstookt of zijn barbecue aanzet, zal je was zelfs frisser ruiken dan wanneer je die binnen droogt! En je maakt minder kans op schimmels bij warm weer.

Het gevaar van schimmels

Schimmels bij warm weerSchimmels zijn namelijk niet onschuldig maar kunnen erg gevaarlijk zijn voor je gezondheid en die van je gezinsleden. Veel gevallen van astma, chronische hoest, huidirritaties en aanhoudende griepsymptomen zijn het gevolg van schimmelvorming in huis. Als je al last hebt van schimmels is het belangrijk om de schade ervan te beperken en ze zo snel mogelijk te laten verwijderen. Neem in dat geval snel contact op met een van onze professionals. Want het verwijderen van schimmels is niet zonder risico. Je hebt er de juiste veiligheidskledij voor nodig, met handschoenen, mondkapje en veiligheidsbril. Zeker baby’s, ouderlingen en zwanger vrouwen moeten absoluut uit de buurt van schimmels blijven!

Denk dus niet dat je gevrijwaard bent van schimmels tijdens de zomermaanden. Hopelijk kun je met deze tips de vorming van schimmels vermijden. Als het al te laat is, is het belangrijk om snel een professional in te schakelen. Bij ons kun je snel en vrijblijvend het advies van een expert in vochtbestrijding en schimmelvorming krijgen. Neem vandaag nog contact op.
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top