Schimmels verwijderen van meubilair, een onbegonnen klus?


Schimmels in huis zijn enorm schadelijk voor je woning en je gezondheid. Eens de schimmels goed verspreid zijn in je woning, zetten ze zich vast op je meubilair. Je herkent ze als muf ruikende vaak witte, groene of zwarte aftekeningen. Meestal beginnen ze hun aanwezigheid kenbaar te maken op de achterwanden van houten (kleer)kasten. En laat schimmels verwijderen van meubilair nu net een grote uitdaging zijn, zelfs voor ervaren schoonmakers. Schimmels vermijden is nog steeds de beste remedie. Maar we geven je toch graag enkele tips mee om je lievelingsmeubels te redden!

Kies een goede locatie om te beginnen reinigen

De beste plaats om je meubels te reinigen is buiten, als het weer het toelaat natuurlijk. Bij het reinigen kunnen de schimmelsporen zich namelijk verder verspreiden door de lucht. Daarom is het echt noodzakelijk, als je binnen reinigt, om alle ramen en deuren open te zetten. Achteraf enkele uren een luchtzuiveringstoestel laten draaien, is dan ook een goed idee!

Kies het juiste schoonmaakmiddel: chemisch of natuurlijk

Het is mogelijk om minder hardnekkige schimmels te verwijderen met een gewone milde allesreiniger of schoonmaakalcohol. Sommige mensen gebruiken ook antibacteriële doekjes of speciale reinigingsproducten voor hout of meubels.

Javel

Er zijn heel wat speciale reinigingsmiddelen op de markt specifiek om schimmels te verwijderen. Veel daarvan zijn op basis van bleekmiddel. Je kunt ook zuivere javel gebruiken. Maar met alle schoonmaakmiddelen op basis van javel loop je het risico om je verf of muur te beschadigen. Bovendien is javel erg schadelijk in combinatie met andere poetsmiddelen. Door het te combineren met een andere stof, kunnen er giftige gassen vrijkomen. Gelukkig zijn er nog andere natuurlijke schoonmaakmiddeltjes.

Tea tree

tea tree olieEtherische olie van tea tree is een goed alternatief! Het is een heel sterk natuurlijk schimmelwerend middel. Ook bij bv. voetschimmels is het effectief! Voor je meubels meng je best 2 koffielepels tea tree-olie met twee kopjes water. Als je dit in een lege spuitbus doet, kun je het gemakkelijk op de schimmel sprayen en goed laten inwerken.

Azijn

Ook witte azijn is een geschikte natuurlijke vijand van de schimmel. Dit keukenmiddel bestrijdt maar liefst 82% van de schimmelsporen. Je moet het eveneens lang genoeg laten inwerken voor je de schimmels eraf gaat poetsen. Je kunt azijn ook perfect combineren met tea tree.

Soda

Baking soda of zuiveringszout is ook een krachtige schimmelreiniger die je goed kunt combineren met azijn. Dan neem je de helft soda, een vierde water en een vierde azijn. Je kunt ook gewoon de helft soda en de helft water nemen. Het voordeel van louter zuiveringszout is dat het geurloos is en van nature een doeltreffend ontsmettingsmiddel.

Citrusextract

Schimmels houden ook niet van citrusvruchten. Dus ook citrusextract is een goede reiniger. Daarvoor meng je 20 druppels citrusextract met 2 kopjes water.

citrusextract

Chemie of biologie?

Of je nu voor een chemisch of natuurlijk middel kiest, dat is je eigen beslissing. Maar we raden sowieso aan om, als je zelf schimmels gaat verwijderen, te starten bij de meest milde reiniger. Als je daarmee de schimmels niet weg krijgt, kun je langzaam overschakelen op een meer krachtige reiniger. Lukt dat niet, dan is een professionele reiniging nodig. Dat laat je best over aan experts. Die beschikken over de nodige middelen en het juiste materiaal. En ze houden ook rekening met een aantal veiligheidsvoorschriften om zichzelf, jouw gezin en je woning te beschermen.

Test voor je begint!

Wil je schimmels verwijderen van meubilair? Dan test je best je product op een onopvallende plaats voor je begint te reinigen. Afhankelijk van het soort materiaal kan een schoonmaakmiddel immers je meubelstuk aantasten. Meubels zijn vaak ook voorzien van een laag vernis, beits, verf of was dus het is altijd goed om op zeker te spelen.

Hoe moet je schimmels verwijderen van meubilair?

Op gewone oppervlakken

schimmel op meubilairSchimmels verwijderen van meubels vraagt om een goede aanpak! Voor gewone oppervlakten gebruik je een speciaal schimmelwerend schoonmaakmiddel uit de supermarkt of je eigen mengsel in een spray. Nadat je het product voldoende lang hebt laten intrekken (best enkele uren), neem je het af met een schone, vochtige doek. Gebruik wel enkel water om je doek te bevochtigen en spoel je doek regelmatig uit! Maak hem ook niet té nat, want als het hout vochtig blijft, zullen de schimmels terugkomen. Als het om een dikke schimmellaag gaat, kun je eerst een droge borstel gebruiken voor je je vochtige doek bovenhaalt.

Op moeilijk bereikbare plaatsen

Als de schimmel zich heeft vastgehecht op moeilijk bereikbare plaatsen, gebruik dan bij het verwijderen van schimmels een scrubborstel of tandenborstel

Diepzittende schimmel verwijderen

Bij minder goed afgewerkt of poreus hout kunnen schimmels wel eens heel diep in het materiaal dringen. Dat heb je vaak met achterwanden van kasten of goedkopere meubels, die vaak bestaan uit samengeperste houtvezel. Daarop zijn schimmels haast onmogelijk weg te poetsen. Een velletje schuurpapier kan dan een goed hulpmiddel zijn. Net als bij schoonmaakmiddelen begin je best met papier met een fijne structuur voor je overgaat op een grovere structuur.

Afwerken en beschermen

Nadat je de schimmels van je meubilair hebt verwijderd, is het belangrijk ervoor te zorgen dat ze niet terugkomen. Een doorzichtige laag was, beits of vernis kan het hout extra beschermen en de groei van schimmels remmen. Toch is dit geen garantie dat de schimmels voorgoed wegblijven.

De oorzaak definitief bestrijden

dryhouse vochtbestrijding onze dienstenDryhouse helpt je graag om de oorzaak van vocht in je woning te bestrijden.
Geen vocht = geen schimmels = geen hardnekkige vlekken op meubelen.
Wil je dus voorgoed verlost zijn van schimmels om je meubels te beschermen, neem dan contact op met een van onze experten. Alleen door professionele vochtbestrijding, kun je de oorzaak van je vochtprobleem definitief bestrijden.

Een verloren zaak?

Schimmel door houtSchimmels verwijderen van meubilair is helaas niet altijd een succesvolle onderneming. Bij ontzettend hardnekkige schimmels, kan zelfs schuurpapier vaak geen oplossing bieden. Als een wand te dun is om af te schuren en zo doordrongen van schimmels dat ze aan de andere kant van het hout tevoorschijn komen, is je meubelstuk verloren. Dan moet je je meubels gewoon naar het containerpark brengen en er nieuwe kopen. En dat is erg jammer. Professionele vochtbestrijding komt vaak zelfs met subsidies van de Vlaamse Overheid. Als je de kostprijs dan vergelijkt met een compleet nieuw interieur én de kosten van het containerpark, ben je met vochtbestrijding op alle vlakken beter af. Meer weten? Neem dan snel contact op!
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top