Welke soorten gevelreiniging zijn er?

Soorten gevelreiniging


Er bestaan verschillende soorten gevelreiniging, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor jouw gevel. De juiste gevelreinigingsmethode hangt af van het soort vuil waarmee je gevel te maken heeft. Maar ook het materiaal waaruit je gevel vervaardigd is, speelt een grote rol! Agressieve manieren om hardnekkig vuil te verwijderen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor kwetsbare materialen. Ze kunnen schade toebrengen aan je gevel. Qua kostprijs, duur en intensiteit is er ook heel wat verschil tussen reinigingstechnieken. Gelukkig zijn er heel veel opties en kunnen professionele gevelreinigers als Dryhouse altijd een oplossing op maat adviseren. We zetten de verschillende methodes alvast even voor jou op een rijtje…

Verschillende soorten gevelreiniging

Zoals eerder aangegeven bestaan er verschillende soorten gevelreiniging. Deze zijn meer of minder geschikt voor je gevel op basis van het soort bevuiling en de ondergrond. Er zijn nog veel meer factoren die meespelen in het bepalen van de juiste reinigingsmethode. Daarom is het belangrijk om een expert in te schakelen om de juiste diagnose te stellen en je het nodige advies mee te geven. Zelfs als je het probleem zelf wilt aanpakken, is dit een grote meerwaarde. Het sluit de risico’s uit op schade en onverwachte of verhoogde kosten.

Het soort vervuiling

Alledaags vuil

Zand, fijn stof, stuifmeel en andere alledaagse vuildeeltjes die zich door de weersomstandigheden wel eens aan onze wagen hechten kunnen ook aan je gevel blijven plakken. Met schoon water onder hoge of lage druk of stoom krijg je deze vaak gemakkelijk verwijderd. En wanneer zachte gevelreiniging de klus klaart, blijft je gevel alvast van schade gespaard!

Algen

Algen manifesteren zich vaak als groene aanslag op je gevelstenen. Hierdoor krijgt je gevel een algemeen groenige uitstraling die niet netjes oogt. Chemische reiniging kan de oplossing bieden voor deze vorm van vervuiling maar er zijn ook mildere reinigingsmethoden. Stoomreinigen of reinigen met een oplossing van water en schoonmaakazijn kan soms al helpen. Er bestaan ook middelen die algengroei na reiniging tegengaan.

Mossen

Mossen groeien meestal in voegen. Verschillende soorten gevelreiniging zijn geschikt om af te rekenen met mos. Chemisch reinigen of stoomreinigen kan vaak ook hiermee afrekenen. Naderhand kun je preventief altijd een mosdodend middel gebruiken.

Witte aanslag

Witte aanslag is meestal het resultaat van een chemische reactie. Die wordt vaak veroorzaakt door kalk, zout of salpeter. Op kalk na zijn deze enorm schadelijk voor het metselwerk. Het is dus niet alleen belangrijk voor het uitzicht van je gevel dat je deze witte aanslag zo snel mogelijk aanpakt. Ook hierbij kan chemisch reinigen helpen. Afhankelijk van de hardnekkigheid van de aanslag zijn er nog een aantal alternatieven.

Zwarte aanslag

Vooral in industriezones komt zwarte aanslag regelmatig voor. Ze worden veelal veroorzaakt door uitlaatgassen, rook uit schoorstenen en roetdeeltjes van fabrieken. Er bestaan vormen van chemische reiniging die bijzonder efficiënt zijn bij dit soort hardnekkige aanslag.

Het gevelmateriaal

Crepi

crepi gevel, crepi plaatsen, gevelrenovatie crepi, gevelbepleistering, gevelbezetting, crepi prijsCrepi is heel populair vandaag de dag doordat het een uitstekende bescherming biedt tegen vocht. De waterafstotende laag van crepi vermijdt dat de oude gevelbekleding nog vocht absorbeert. Het wordt in renovatieprojecten vaak gebruikt om de staat van een verouderde constructie enorm op te waarderen. Het gebruik van crepi kan je energiefactuur een pak doen dalen en de EPC-score van je woning verbeteren. In crepi heb je veel variatie. Er zijn wel meer dan 800 kleuren beschikbaar. Dit maakt het uiterst geschikt voor de renovatie van verschillende woningstijlen. Zowel landelijke woningen als moderne gebouwen kunnen een ware metamorfose ondergaan met behulp van crepi. Een egale crepilook zorgt voor een schone en mooie indruk van elk soort woning.

Crepi hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Wanneer crepi een grauwe uitstraling begint de krijgen over de jaren, moet het professioneel gereinigd worden. Crepi in slechte staat is zelfs heel erg moeilijk te reinigen. Vooral lichte en donkere kleuren kunnen enorm gaan lijden onder de weersomstandigheden. Vlekken van UV-straling, regen, modder en mos laat je dus best verwijderen door een expert in gevelreiniging om nog meer schade te vermijden.

Natuursteen

Natuursteen is uniek, authentiek en onevenaarbaar. Dit materiaal straalt tijdloze schoonheid, elegantie en rijkdom uit. Natuursteen is duurzaam, sterk en toch betaalbaar. Het is voor veel woningen een echte meerwaarde. Ook gevels worden wel eens opgetrokken uit natuursteen. Van zelfsprekend vraagt de reiniging van dit soort steen om een veel mildere aanpak. Voorbeelden van natursteen zijn: graniet, kalksteen, leisteen, kwartsiet, …

Baksteen

Bakstenen gevels komen nog steeds het vaakst voor. Ze behoren tot de materialen met de hoogste regenwerende functie en hebben een levensduur van maar liefst 75 jaar. Ze laten bij het bouwen ook veel flexibiliteit toe. Je kunt met bakstenen sierlijke hoeken vormen en patronen uitwerken of in verschillende kleuren werken… Bovendien zijn ze relatief goedkoop omdat ze gemakkelijk te verwerken zijn. Veel onderhoud hebben ze niet nodig en ze kunnen bij afbraak vaak hergebruikt of gerecycleerd worden. Er zijn verschillende manieren om bakstenen gevels te reinigen, afhankelijk van de leeftijd van de stenen en het soort vuil. De meeste soorten gevelreiniging zullen een degelijke baksteen niet of minimaal beschadigen.

Om te weten te komen welke soorten gevelreiniging in aanmerking komen voor jouw specifiek probleem, kun je best het advies inwinnen van een expert. Dryhouse staat altijd klaar om gepast advies te geven. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek, een diagnose en/of offerte.

SHARE