8 tips voor gezonde binnenlucht zonder hulp van een ventilatiesysteem


Gezonde binnenlucht is heel veel waard! Je gezondheidstoestand hangt voor een groot deel samen met de kwaliteit van de lucht die je inademt. Het spreekt vanzelf dat de lucht in huis, waar je dagelijks in leeft, slaapt, eet, werkt, van onberispelijke kwaliteit moet zijn. Ventileren speelt een belangrijke rol in het zuiveren van je binnenlucht. Maar hoe zorg je voor een gezond binnenklimaat als je geen ventilatiesysteem hebt?

8 tips voor gezonde binnenlucht

We delen graag met jou een aantal tips om je binnenlucht gezond te houden, ook zonder ventilatiesysteem. Je zult merken dat verluchten de boodschap is!

1. Verlucht tijdens het koken

Vergeet nooit je dampkap op te zetten tijdens het koken. Bij voorkeur kies je een kwalitatieve dampkap die je opzet vlak voor het koken en die je nog een tijdje daarna op laat staan. Het is belangrijk dat je dampkap een afvoer naar buiten heeft. Heb je geen degelijke dampkap? Zet dan ook een raam open tijdens het koken!

2. Verlucht na het douchen of baden

Douchen of baden

Na het douchen of baden is het belangrijk dat je gebruikte handdoeken en eventueel het douchegordijn open hangt. Droog de wanden van de douchecabine of de badkamermuur aan de ‘badkant’ goed af. Gebruik daarvoor bij voorkeur een aftrekker. Zo wordt het overtollige water afgevoerd. Gebruik je toch een handdoek, wring die dan goed uit en hang hem goed open om te drogen. Badkamers zijn gevoelige ruimtes voor vochtophoping. Dus als je geen ventilatiesysteem hebt, is het wel belangrijk om na het douchen of baden goed de ramen open te zetten of ventilatieroosters te installeren.

Verlucht de badkamer ook tijdens het baden of douchen als je een gasgeiser voor warm water hebt staan in de badkamer. Vooral als je nog een open boiler met steekvlam hebt staan, moet je opletten. Die worden eigenlijk bij wet niet meer toegestaan. Elk verbrandingstoestel móet een afvoer hebben naar buiten. Neem anders geen enkel risico en zorg tijdens het baden of douchen voor ventilatie via ventilatieroosters of zet een raam op een kier.

3. Verlucht tijdens het drogen van je wasgoed

Ook een bergruimte is een belangrijke plaats om regelmatig te verluchten. Meestal wordt daar immers de was gedroogd. Zeker als je je was binnen droogt, kun je er niet onderuit. Maar droog de was bij voorkeur buiten als je een droogrek gebruikt. Kies bij voorkeur een droogtrommel met een waterafvoer naar buiten. Heb je een droogtrommel met condenssysteem? Dan is het nog meer van belang om te verluchten. Onzichtbare waterdamp blijft in dat geval immers vaak in de kamer hangen, waardoor je sneller schimmelvorming krijgt in de koudere hoeken.

4. Verlucht tijdens het schoonmaken

Tijdens het schoonmaken creëer je vocht en komen er wel eens chemische stoffen in de binnenlucht terecht. Kies daarom bij voorkeur poetsmiddelen zonder een gevaarsymbool op de verpakking. Volg ook de gebruiksaanwijzing goed op! Probeer je producten ook te doseren. Vaak verkrijg je dezelfde resultaten met iets minder product. Ontsmettende poetsmiddelen zijn vaak onnodig. Laat zaken als bleekwater en ammoniak dus achterwege. Ze kunnen de gezondheid ernstig schaden. Alleen bij besmettingsgevaar en bij het opkuisen van braaksel, diarree of bloed kan dit wel interessant zijn. Ga zeker geen verschillende poetsmiddelen mengen! Dat kan voor gevaarlijke gassen zorgen in huis. Zeker met producten op basis van javel moet je opletten. Gebruik alleen maar schoon water in combinatie met javel! Bekijk ook eens of er een onschadelijk of biologisch alternatief is voor je favoriete poetsmiddel. Gezond poetsen is immers belangrijk voor je eigen gezondheid en die van je woning. En bovenal: verlucht voldoende tijdens het poetsen!

5. Verlucht tijdens het klussen

Ben je een doe-het-zelver, doe je aan hobbyknutselen of klussen? Heb je net nieuwe meubels geplaatst of laten plaatsen? Hangen er nieuwe gordijnen? Heb je pas gebouwd, gerenoveerd of klussen in huisgeverfd? Dan is het belangrijk om extra te verluchten, te verwarmen en te ventileren!

  • Gedurende 6 maanden: na het plaatsen van nieuw meubilair, nieuwe gordijnen of na het aanbrengen van verf
  • Gedurende 2 jaar: bij nieuwbouw of na grote renovatiewerken

Als je nog van nul kunt beginnen, is het interessant om te kiezen voor gezonde bouwmaterialen. Hoe minder emissies (vrijgekomen vervuilende stoffen), hoe beter! Als je een babykamer inricht, begin daar dan best op tijd mee. Baby’s, kinderen en zwangere vrouwen kunnen best niet in contact komen met de chemische stoffen die vrijkomen uit verf of materialen bij renovatie of nieuwbouw.

6. Verlucht zo min mogelijk langs de straatkant

Zeker als je langs een drukke baan woont, is het beter om langs de achterkant van de woning te verluchten. Verlucht ook bij voorkeur buiten de spitsuren. Als het toch nodig is, is de regel: beter wél verluchten. Sowieso is het belangrijk dat de binnenlucht ververst wordt. Natuurlijk wil je wel zo weinig mogelijk uitlaatgassen in je woning. Als je een ventilatiesysteem laat plaatsen, zorg er dan voor dat de luchttoevoer zich aan de achterzijde van de woning bevindt.

7. Verlucht ook in de winter!

Verluchten in de winter is heel belangrijk. Misschien heb je schrik om je ramen open te zetten in de winter door het mogelijk energieverlies. Bedenk dan dat gedroogde lucht sneller opwarmt en dat het energieverlies dus best nog meevalt. Je hoeft tenslotte ook niet de hele dag je ramen open te laten. Laat het ook best niet te koud worden in huis. Het zou altijd minstens 15°C moeten zijn binnen om condensatieproblemen tegen te gaan.

8. Verlucht bij verwarming of kachel

Gebruik bij voorkeur elektrische verwarming voor je eigen gezondheid en veiligheid, ook al is het duurder. Zorg ervoor dat je toestellen altijd op een veilige en correcte manier worden gebruikt en regelmatig worden onderhouden en nagezien. Gebruik je toch een petroleumkachel om bij te verwarmen? Zet die dan na maximum één uur weer af en zet tijdens het gebruik het raam minstens 5 cm open. Het gebruik van dergelijke kachels zorgt ook voor veel extra vocht. Hetzelfde geldt voor een gasstraler op flessengas.

Let over het algemeen op met kachels. Bij foutief gebruik kunnen er ongezonde en gevaarlijke stoffen in je woning vrijkomen. Zorg altijd voor ventilatieroosters of zet een raam op een kier, zodat er ten allen tijde verse lucht binnen kan. Maak dat er altijd een goede afvoer is van de verbrandingsgassen. Laat je schoorsteen ook jaarlijks reinigen om CO-gevaar te vermijden. Volg altijd de instructies en aanwijzingen van de fabrikant. Als je een houtkachel of allesbrander gebruikt, zorg dan voor goed gedroogd onbehandeld stukhout. Brand in een ‘allesbrander’ enkel hout en steenkool, niet letterlijk ‘alles’ dat je niet meer nodig hebt.

Toch een ventilatiesysteem?

Heb je of wens je toch een ventilatiesysteem? Laat de installatie dan over aan een expert en gebruik het dan zeker volgens de voorschriften van de installateur. Zet je ventilatiesysteem nooit uit. Controleer elke drie maanden de filters; reinig en vervang ze indien nodig. Laat minstens één keer per jaar een onderhoud uitvoeren op je systeem. Wil je meer informatie over ventilatie en hoe je de juiste ventilatiesysteem uitkiest voor jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op.

 

 

 
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top