Ventilatie tegen de hitte?


Met meer dan 40 graden Celsius is het warmterecord van België uit 1947 weer eens gebroken. Overal barricaderen mensen hun ramen, zetten ze emmers met ijs voor hun ventilator en kruipen ze in de kelder. Wanneer de buitentemperatuur hoger ligt dan onze lichaamstemperatuur weten we met onszelf geen blijf. In Vlaanderen zijn we niet gewend om te gaan met een dergelijke hittegolf. We verzinnen allerlei trucjes om de koelte te bewaren of kilte te creëren. Maar hoe zit het eigenlijk met ons ventilatiesysteem? Werkt ventilatie tegen de hitte? Zijn we nu eigenlijk iets met die warmterecuperatie tijdens hete zomerdagen? Enkele tips om deze aaneenschakeling van hete dagen te overleven…

Het is gemakkelijker om de hitte buiten te houden dan om ze achteraf weer weg te krijgen. Daarom is het belangrijk om je te wapenen tegen elke nieuwe hittegolf. Het KMI is niet onfeilbaar maar we kunnen dagen van boven de 30 graden meestal toch een hele tijd op voorhand zien aankomen. Vanaf dat moment kun je je gaan voorbereiden en je woning zo lang mogelijk koel proberen houden. Er zijn apps die je tonen welke temperatuur je mag verwachten op welk uur. Als je deze raadpleegt op de effectieve datum, zijn die meestal vrij accuraat. Dan kun je eventueel een wekker zetten op het koelste moment om ’s nachts even een raam open te zetten. Zo blijft die pakkende warmte niet binnenhangen en kan ze niet accumuleren met de warmte van de dag ervoor of erna.

Ventileren met warmterecuperatie

Op superhete dagen zoals deze, is het helaas ook ’s nachts nog warm. En zelfs op het minst warme moment is het dan nog moeilijk om je woning af te koelen. Een complex D-ventilatiesysteem met warmteterugwinning kan je dan toch ietwat helpen. Een ventilatiesysteem is natuurlijk geen airco. Geen enkel systeem kan het huis fris houden als er voortdurend warme lucht naar binnen blijft glippen. In de winter zorgt een ventilatiesysteem D er wel voor dat warmte uit vervuilde binnenlucht wordt gerecupereerd om de vers aangevoerde lucht op te warmen. Andersom kan een dergelijk toestel in de zomer de iets koelere lucht van binnen gebruiken om de aangevoerde buitenlucht frisser te houden. Maar natuurlijk is dat iets moeilijker als we met tropische buitentemperaturen te maken hebben die al snel hun weg naar binnen vinden. Dit werkt dus slechts zolang het binnen koeler is dan buiten. Dus, ventilatie tegen de hitte is mogelijk, maar zodra het ook binnen een heteluchtoven wordt, kan zelfs een systeem D je niet langer helpen.

Circulatie en ventilatie door buitenlucht

Gezonde binnenluchtDe beste manier dus om je ventilatiesysteem D ook dienst te laten doen in de zomer, tijdens deze hittegolf, is vooraf zorgen voor koele binnenlucht. Hier zijn de weersvoorspellingen dus erg handig. Het is sowieso een goed idee om de dagen voor de hittegolf start de woning al af te koelen. Dit doe je heel eenvoudig door alle ramen en deuren wagenwijd open te zetten. Zo kan de lucht overal goed circuleren. Zorg er wel voor dat er geen ongelukken gebeuren door deze soms hevige luchtcirculatie. Gordijnen kunnen heen-en-weer gaan slingeren en decoratie van het venstertablet gooien. Er kunnen papieren in je babywieg terecht komen of lichte gebruiksvoorwerpen van je bureau aftuimelen, recht in een paar kinderhandjes. Dus wees altijd voorzichtig en hou vooral je hoofd koel!

Ventilatie tegen de hitte én vervuilde binnenlucht

Snak jij naar zuivere, koele binnenlucht? Contacteer ons dan gerust met vragen over de verschillende ventilatiesystemen in ons assortiment. Voor elke specifieke woning en situatie, voor elk budget, bestaat er een ventilatietoestel.

 
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top