Bouw- of verbouwplannen? Vergeet je ventilatiesysteem niet!

ventilatie-eisen bij bouw of verbouwing


Woon je in het Vlaams Gewest en kriebelen de plannen voor een prachtige nieuwbouw of een grondige renovatie? Houdt er dan rekening mee dat sinds vorig jaar een ventilatiesysteem verplicht is in nieuwbouw of bij een grote woningrenovatie. Wie dit aan zijn laars lapt, mag zich aan een boete van het Vlaams Energieagentschap verwachten.

Vlaanderen wordt energiezuiniger en gezonder

Deze verplichting via de ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’-eisen (EPB) zijn in het leven geroepen om Vlaanderen aan een groener energielabel te helpen. Aangezien het gemiddelde energieverbruik in een doorsnee Vlaamse woning hoog ligt, wil de overheid iedereen stimuleren hier tijdens nieuwbouw of renovatie iets aan te veranderen. Een energiezuinige woning beperkt zich allang niet meer tot goede isolatie en slimme inzet van verwarming. Het betreft ook een goed, hygiënisch ventilatiesysteem in je woning.

Ventilatieverplichting volgens EPB-eisen

Omdat de integratie van een minimaal ventilatiesysteem verplicht is, worden steeds meer woningen voorzien van een gezond, energiezuinig binnenklimaat.. Een goed werkend ventilatiesysteem streeft deze minima echter voorbij. Zo’n ventilatiesysteem is het resultaat van een doordacht ontwerp, een uitstekende plaatsing en degelijk onderhoud.

Blijf goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, want de EPB-eisen voor nieuwbouw en renovatie worden jaarlijks bijgesteld. Vergeet dus niet de laatste versie van afgelopen maart te raadplegen. Je kunt via de EPB-wegwijzer opzoeken welke EPB-eisen voor ventilatie van toepassing zijn op jouw nieuwbouw- of renovatieproject. Ventilatie-eisen gelden altijd bij nieuwbouw of bij een renovatie waarbij men de technische installaties volledig  vervangt en een groot deel van de woning wordt (na)geïsoleerd. Bij andere renovatiewerken gelden er alleen ventilatie-eisen in ruimten waar ramen vervangen worden, of bij uitbreiding.

Hoe ben je in orde?

Om bureaucratisch binnen de lijntjes te kleuren, moet je twee zaken  regelen:
1) Dien een ventilatievoorontwerp (VVO) in vóór aanvang van de werken. Dit document beschrijft in detail het ventilatiesysteem dat je in de woning laat plaatsen. Het vermeldt onder andere de luchtkwaliteit, het energieverbruik en het onderhoud.
2) Na plaatsing dien je een ventilatieprestatieverslag (VPV) in. Met dit verslag toon je de prestaties en kwaliteit van het ventilatiesysteem aan.

Nu is je huis voorzien van een gezond ventilatiesysteem dat je bovendien energiezuiniger laat wonen.

SHARE