Verluchten: hoe en waarom?


Een woning verluchten is essentieel! Dat deden ze in grootmoeders tijd ook al! De binnenlucht van je woning wordt immers constant vervuild door een heleboel verschillende factoren. Verluchten is belangrijk maar eenvoudig, zowel mét als zonder ventilatiesysteem. Maar het vraagt telkens wel om een andere aanpak.

Verluchten of ventileren: wat is het verschil?

Je woning verluchten impliceert dat je de binnenlucht ververst door kortstondig in te grijpen. Je zet bijvoorbeeld een raam of buitendeur voor een korte tijd open in de kamer die je wenst te verluchten.

Ventileren daarentegen zorgt voor een constante kwaliteit van je binnenlucht door ze 24u/24 te verversen. De vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd en nieuwe, verse buitenlucht wordt aangevoerd. Dit gebeurt idealiter met behulp van een ventilatietoestel. Maar je kunt ook ventileren door al je ramen op een kier te zetten of verluchtingsroosters te plaatsen. In oudere huizen gebeurt het vaak vanzelf door kieren en spleten in de muren en/of raamkozijnen. Natuurlijk is deze methode noch optimaal, noch controleerbaar. Een ventilatiesysteem is vaak de betere, meer betrouwbare en efficiëntere oplossing. Dat zo’n systeem ook ’s nachts voor voldoende ventilatie zorgt, is slechts één van de vele voordelen. Daarom is de installatie van zo’n toestel tegenwoordig verplicht in nieuwbouwwoningen.

Het belang van een woning verluchten

Lucht die niet ververst wordt, is van slechte kwaliteit. En je hebt kwalitatieve binnenlucht nodig in je woning. We kunnen het niet zien maar er bestaan een heleboel schadelijke stoffen die zich in huis kunnen ophopen. Sommige bouwmaterialen kunnen dergelijke stoffen vrijgeven, maar ook meubels en gordijnen. Er kan ook radon of CO in huis hangen. Dit kan rechtstreeks bepaalde gezondheidsklachten in de hand werken of verergeren! Binnenlucht van slechte kwaliteit kan zorgen voor hoofdpijn maar ook voor irritatie van de luchtwegen of ogen. Het kan allergische reacties teweeg brengen of zelfs leiden tot astma. Zeker ouderen, kinderen en zwangere vrouwen zijn hier extra gevoelig aan. CO in de binnenlucht kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Niet verluchten kan zorgen voor meer vocht in de binnenlucht. Dit trekt dan weer schimmels aan, die opnieuw enorm veel schade kunnen toebrengen aan je gezondheid. Schimmels kunnen bovendien je meubels of muren beschadigen. Het is dus enorm belangrijk om elke dag de tijd te nemen om je woning goed te verluchten.

Hoe en wanneer verluchten?

Zonder ventilatiesysteem

Veel mensen zetten ’s ochtends de ramen wijd open. Dat is een goed idee! Wanneer je huis verluchten?Zeker nadat de binnenlucht een nachtje heeft stilgestaan, is het interessant om wat verse lucht binnen te laten. Maar er zijn nog een aantal goede momenten in een dag om je woning extra te verluchten:

 • tijdens het schoonmaken
 • tijdens het drogen van de was op een wasrekje in huis
 • tijdens het doe-het-zelf-werk, klussen of knutselen
 • tijdens het koken (zeker als je niet over een degelijke dampkap beschikt)
 • tijdens feestjes (wanneer er veel mensen tegelijk in huis zijn)
 • na het nemen van een bad of douche
 • na het gebruik van luchtverfrissers, (geur)kaarsen en/of wierook
 • na de installatie van nieuw meubilair of nieuwe gordijnen
 • na een renovatie

Mét een ventilatiesysteem

Als je over een ventilatiesysteem beschikt, is het voldoende om af en toe te verluchten op specifieke momenten, bv.

 • tijdens feestjes (wanneer er veel mensen tegelijk in huis zijn)
 • tijdens het doe-het-zelf-werk, klussen of knutselen
 • na een renovatie
 • na de installatie van nieuw meubilair of nieuwe gordijnen

Ook hierbij is het voldoende om even de ramen of een buitendeur open te zetten of op een kier. Als je dat liever niet doet, bv. in de winter, kun je je ventilatietoestel altijd op een hogere stand zetten.

Natuurlijk hangt de beste manier om goed te ventileren of te verluchten ook sterk af van je specifieke wooncondities. Zit je met een vochtprobleem of wil je graag advies op maat in verband met de ventilatie van jouw woning? Neem dan vandaag nog contact op.
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top