Vocht in houten vloer, laminaat of parket? Wat nu?!


Wat gezelligheid betreft, gaat er niets boven een houten vloer. Het geeft een warme, elegante uitstraling aan je interieur. Maar zoals alle natuurproducten, is hout ook enorm delicaat en vraagt het om veel onderhoud. De luchtvochtigheid in je kamers in de gaten houden is een van die zaken die je zeker moet doen met hout in huis… Als je dat niet doet, kunnen houten vloeren of plinten beschadigd geraken door vocht. Dat geldt ook voor parket of laminaat. Voorkomen is zoals altijd beter dan genezen! Toch vocht in houten vloer, parket of laminaat? Dan schakel je best een professional in om het op te lossen…

Vocht in houten vloer: gemakkelijk te herkennen!

Vocht in houten vloerenBepaalde seizoenen zijn gevoeliger voor een hoge luchtvochtigheid dan andere. De herfst en de lente zijn doorgaans het meest vochtig. De luchtvochtigheid kan dan stijgen tot wel 75% of meer. In de winter zetten we vaak de verwarming te hoog. Dat kan dan weer resulteren in een te lage luchtvochtigheid, tot zelfs minder dan 40%! Voor hout zou de luchtvochtigheid constant rond zo’n 55% moeten liggen. Om het realistisch te houden, bestaat er een marge van 15%. Bij echte vochtproblemen is die doelstelling onmogelijk te behalen. In dat geval moet je eerst je vochtprobleem snel en grondig aanpakken!

Hout is een organisch materiaal dat gemakkelijk water opneemt. Het zet ook uit of het krimpt onder invloed van vocht. Als je houten vloeren of plinten beginnen op te bollen of kromtrekken, zit je probleem al in een vergevorderd stadium. Vaak begint het probleem bij het lichtjes verbuigen van planken, het ontstaan van spleten, het ongelijk trekken of uitzetten van planken, het loskomen van plinten, etc. Als je dit probleem niet snel laat aanpakken, kunnen er zich ook schimmels gaan vormen in het hout. Dan wordt het niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van je woning, maar ook voor je eigen gezondheid en die van je gezinsleden!

Voorkomen is beter dan genezen!

Regelmatig verluchten is belangrijk en kan in enkele gevallen voldoende zijn om schimmels of vochtproblemen te voorkomen. De beste manier om de luchtvochtigheid constant op peil te houden, is via mechanische ventilatie. Een luchtontvochtiger kan tijdens de winter ook wel helpen om de vochtigheidsgraad stabiel te houden. Tijdens de zomermaanden kun je dan weer gemakkelijk je ramen en deuren open zetten. Doe dit toch niet onbezonnen en check wanneer je dit het beste doet!

Vocht in houten vloer bestrijden

De vochtigheidsgraad van een ruimte kun je zelf meten met een hygrometer. Je hangt deze aan de muur, uit de zon of tocht, voor een accurate meting. Een te lage luchtvochtigheid kun je dan bijsturen met een luchtbevochtiger. Een luchtontvochtiger kan dan weer helpen bij een te hoge luchtvochtigheid. Echte vochtproblemen, zoals opstijgend vocht, kun je natuurlijk niet zomaar zelf behandelen. Daarvoor moet je eerst en vooral al een correcte diagnose laten stellen. Dat is essentieel om de juiste oplossing te kunnen vinden. Een verkeerde diagnose kan voor heel wat schade, gezondheidsproblemen en geldverlies zorgen. Neem dus best even vrijblijvend contact op en wij komen kijken hoe we je het best kunnen helpen.
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top