De voordelen van een ventilatiesysteem op een rijtje


De voordelen van een ventilatiesysteem even op een rijtje zetten, is niet zo gemakkelijk. Er bestaan immers verschillende soorten systemen die elk op een andere manier functioneren. Ze zijn ook niet allemaal geschikt voor elke ruimte of situatie. En ze hebben allemaal hun specifieke sterktes. Daarom lijsten we eerst even de verschillende mogelijkheden op.

Soorten ventilatiesystemen

Verschillende types ventilatie

Van alle soorten ventilatiesystemen zorgt enkel een ventilatiesysteem A voor volledig natuurlijke luchtaanvoer en luchtafvoer. Er is geen toestel nodig om de luchtcirculatie te beïnvloeden. Enkel het inschakelen van roosters is voldoende. Het is uiterst geschikt voor woningen waar geen grote renovaties nodig zijn. Daarentegen wordt bij een ventilatiesysteem B de luchttoevoer wel mechanisch geregeld. Dit gebeurt aan de hand van ventilatoren. De afvoer verloopt wel nog op natuurlijke wijze, via roosters. Een ventilatiesysteem C werkt dan weer net andersom. De luchtaanvoer gebeurt op natuurlijke wijze, via roosters in ramen, muren en/of deuren. De afvoer van vervuilde lucht verloopt dan weer mechanisch, met behulp van een ventilator. Een ventilatiesysteem D is het meest prestigieuze systeem. Hierbij gebeurt zowel de aan- als afvoer van de binnenlucht mechanisch. Bij dit soort systeem spreekt men van balansventilatie.

Natuurlijke versus mechanische ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie (A) is er eigenlijk geen tussenkomst van een mechanisme. Zowel de aan- als afvoer van de binnenlucht verloopt op een natuurlijke manier. Hierbij wordt gebruik gemaakt van toevoeropeningen in ramen, deuren, muren of het dak. Voor de afvoer voorziet men dan weer afvoeropeningen die men aansluit op een verticale buis. Die buis komt uit boven het dak. Dergelijke openingen zijn ook vaak regelbaar. Maar meestal beperkt zich dit tot de grootte van de openingen.

Bij mechanische ventilatie gebeurt de aanvoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht voor een deel (B of C) of volledig (D) mechanisch. Veel van deze toestellen zijn volledig op maat regelbaar.

Natuurlijke ventilatie is heel populair. Het is immers goedkoop en eenvoudig. Maar het is niet altijd voldoende voor elke situatie. Na na-isolatie volstaat het bijvoorbeeld niet meer. Geef je de voorkeur aan een systeem met meer opties en mogelijkheden om het aan te passen aan je persoonlijke noden? Dan kies je beter voor mechanische ventilatie.

Centraal versus decentraal ventileren

Dan maken we ook nog eens het onderscheid tussen centraal en decentraal ventileren.

Centrale ventilatie zorgt voor een gezonde luchtcirculatie door heel de woning. Dit soort ventilatie bestaat in verschillende modellen (B, C of D). Decentrale ventilatie voorziet dan weer ventilatie in één bepaalde ruimte die bijzonder gevoelig is voor vochtophoping. Vaak komen ze in de badkamer te staan, de keuken, de berging of de kelder. De overheid moedigt Vlamingen al lang aan om bij nieuwbouw meteen centrale ventilatie te integreren. Er zijn dan ook veel premies om voor een gezondere binnenlucht en betere luchtcirculatie te zorgen. Je zult merken dat de overkoepelende renovatiepremie veel werken financieel ondersteunt die wij bij Dryhouse dagelijks uitvoeren.

Voordelen van een ventilatiesysteem?

We sommen graag een aantal voordelen op van een ventilatiesysteem, per type.

A-systeem (natuurlijk)

Een A-systeem is zonder twijfel het goedkoopste systeem. Er is namelijk niet echt sprake van een ‘systeem’. Hierbij maken we enkel de natuurlijke aan- en afvoer van binnenlucht mogelijk. Doordat er geen mechanische elementen zijn, verbruik je na de installatie ook geen elektriciteit.

B-systeem (half-mechanisch)

Een B-systeem is van alle niet-natuurlijke systemen het meest voordelige. Door de automatische aanvoer van verse lucht worden ook de moeilijker te bereiken ruimtes goed verlucht. Ventilatoren stuwen voldoende frisse lucht naar binnen, ook daar waar er geen of weinig natuurlijke luchtstroom is.

C-systeem (half-mechanisch)

Het C-systeem wordt het vaakst gekozen om een woning te ventileren. Het biedt dan ook een goede prijs-kwaliteitverhouding. Vaak gaat de keuze tussen een C-systeem en een meer prestigieus D-systeem. In dit opzicht is een C-systeem een minder grote investering en heeft het een lager verbruik. Een C-systeem is perfect geschikt voor wie in een gezonde omgeving woont. Want het voert vervuilde lucht mechanisch af en regelt de aanvoer van verse lucht op een natuurlijke manier.

D-systeem (volledig mechanisch)

ventilatiesysteem d, mechanische ventilatieHet D-systeem zorgt als enige systeem voor balansventilatie. Dit is vaak verplicht bij grote energetische renovaties en nieuwbouw. Doorgaans zorg dit systeem voor het hoogste energieverbruik. Maar er bestaan modellen met warmterecuperatie die wél energiezuinig zijn. Hierbij wordt de aangevoerde, verse lucht opgewarmd door warmte te recupereren uit de afgevoerde vervuilde lucht. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een C-systeem. De luchtkwaliteit bij een D-systeem is excellent. Zowel de aanvoer- als afvoer verlopen mechanisch. De aangevoerde lucht wordt aangenaam op temperatuur gebracht. Bovendien wordt ze ook gefilterd. Dat is niet het geval bij andere systemen. Nog een belangrijk voordeel is de geruisloosheid van dit systeem. Waar roosters gemakkelijk geluiden van buitenaf binnen laten, is dit bij balansventilatie niet zo. Het systeem zelf kan wel voor wat gezoem zorgen, maar daarvoor bestaan er ook modellen met dempers.

De voordelen van een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem biedt sowieso een groot aantal voordelen. De enige vorm van natuurlijke ventilatie, naast het A-systeem, ontstaat door kleine barsten en kieren in de gevel. Maar vanaf dat je voldoende isolatie voorziet in je woning, is dit in geen enkel geval nog voldoende. Alle types mechanische ventilatie hebben hun eigen specifieke voor- en nadelen. Dryhouse geeft je graag vrijblijvend persoonlijk advies over welk toestel het beste past bij jouw situatie. Neem vandaag nog contact op.

Meer uitleg over ventilatie en de problemen waar een ventilatietoestel mee afrekent, vind je in onderstaand filmpje:

 
Last EntriesVraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top