Zo vermijd je condensvorming tijdens de koudere maanden

Condensvorming vermijden


De verwarming staat in de meeste woningen al weeral volop aan. De zomer is officieel voorbij. Het wordt een pak frisser buiten en liefst van al willen we die kilte ook buiten houden. Maar als het buiten koud is en binnen lekker warm kun je last krijgen van condensvorming. Met deze tips kun je de vorming van condens vermijden.

Waar komt condensvorming vandaan?

Als het kouder wordt buiten, is de luchtstroom in huis meestal ook wat lager. Doordat het binnen lekker warm is, kan de aanwezige waterdamp gaan condenseren. Warme lucht kan meer waterdamp vasthouden dan koude. Logischerwijze gaat de lucht de waterdamp weer afzetten wanneer ze in contact komt met een koud(er) oppervlak. Kille muren of ramen zijn daarom de ideale plaatsen voor vocht op zich af te zetten. Ze koelen de warme lucht af waardoor de waterdamp zich weer in water omzet.

Hoe kun je condensvorming herkennen?

Condensatievocht kan nare gevolgen hebben. Waar het zich ophoopt kunnen schimmels ontstaan. Die kunnen je meubels en je gezondheid aantasten. Ook houten vloeren en raamkozijnen kunnen gaan rotten. Wanneer weet je nu of je met een vochtprobleem zit in huis? Dit zijn een aantal zaken die bij jou een alarmbelletje moeten doen rinkelen:

  • binnenlucht: een muffe of ‘vochtige’ geur in huis
  • meubels en decoratie: schimmelvorming op houten en stoffen oppervlakten
  • binnenmuren: vochtig, loskomend behang, afgebladderde verf en afgebrokkelde kalk
  • gezondheid: verhoogd aantal gezondheidsproblemen zoals infecties op de luchtwegen, astma, ademhalingsproblemen, etc.

Hoe kun je condensvorming vermijden?

Vocht in huis beperken

Om condensvorming te vermijden, zou je het vocht in huis moeten beperken. Zonder vocht is er geen condensatie. Maar vocht is ook een normaal gevolg van dagdagelijkse activiteiten zoals koken, wassen, baden en douchen. Regelmatig verluchten, zeker na die activiteiten, kan helpen. Maar in de winter is alle ramen opengooien minder vanzelfsprekend en kan vocht minder goed ontsnappen. Zeker als je dubbel glas hebt, dat vanaf 2020 verplicht wordt. Of misschien heb je wel driedubbel glas. Al die factoren maken het al wat moeilijker om af te rekenen met vocht in huis.

Goed ventileren is de enige manier om vochtproblemen weg te houden. Na het douchen of koken de raam op een kiertje zetten, kan al wat helpen om de meeste waterdamp weg te krijgen. Maar bij condensatieproblemen ramen en deuren openzetten of een ventilator plaatsen voor meer luchtverplaatsing, is vaak niet genoeg. Met mechanische ventilatie zorg je wel voor betere luchtstroom. Hierdoor blijft de waterdamp meer gespreid. Bovendien vermijdt het eveneens te droge lucht in huis.

Kille ramen, muren en vloeren

Eigenlijk zou je moeten vermijden dat je vloeren, ramen en muren kil aanvoelen. Maar dat gaat natuurlijk niet. Je kunt wel laten nakijken of er geen koudebruggen zijn. Dit zijn zwakke plekken in je isolatie. Die kan Dryhouse voor jou opsporen.

Als je toch te maken krijgt met schimmel, ondanks de ventilatiemaatregelen die je hebt getroffen, kun je die verwijderen met speciale producten. Die zijn vaak op basis van javel en ook heel slecht voor de luchtwegen. Daarom is het wederom belangrijk om achteraf goed te verluchten.

Mechanische ventilatie blijft nog steeds de beste manier om af te rekenen met vocht in huis, ook preventief. Vraag gratis advies aan Dryhouse voor een oplossing op maat. Condensatievorming is immers niet gewoon ‘maar water’, maar het kan ernstige gevolgen hebben voor je woning en je gezondheid. Tijdig ingrijpen is de boodschap! Neem vandaag nog contact op met ons.

SHARE