De zomer door zonder vochtproblemen

onweersbui


Van onweersbuien tot ventilatie

De zomervakantie is nat van start, maar er liggen nog vele stralende dagen in het verschiet. Onvermijdelijk gevolgd door hevige onweersbuien. Ben je in zo’n periode thuis? Dan is het goed een oogje in het zeil te houden. Periodes waarin op korte tijd veel neerslag valt, zijn een van de mogelijke oorzaken van vochtproblemen, zoals regendoorslag maar ook optrekkend vocht. En ventileer je eigenlijk voldoende tijdens de zomermaanden? Ons advies helpt je de zomermaanden doorstaan zonder vochtproblemen.

Impact stijgend grondwaterpeil op optrekkend vocht

Optrekkend vocht, ook gekend als opstijgend vocht, doet zich voor wanneer muren die niet (langer) voorzien zijn van een degelijke vochtwering in contact komen met grondwater. Zit er een constructiefout in je woning, maar woon je in een gebied met een zeer laag grondwaterpeil? Dan kan dit potentiële vochtprobleem langs onopgemerkt blijven. Daar zal echter verandering in komen wanneer dit waterpeil hevig stijgt, bijvoorbeeld na een paar hevige zomerse buien. Merk je in de loop van de zomer, of wanneer je terugkomt van vakantie dat vanaf vloerniveau vochtplekken zich op de muren aftekenen? Dan is het raadzaam dit vocht in huis te laten analyseren.

Optimale ventilatie ook in zomermaanden

In hete zomerweken hebben we de neiging om overdag ramen en deuren dicht te laten in de hoop hitte buiten te sluiten. Vervolgens zetten we ze enkel ’s avonds open in de hoop op verkoeling. Dit beetje verluchting is echter niet voldoende voor een gezonde luchtcirculatie door heel je huis. Een goede ventilatie is noodzakelijk om een ophoping van vervuilde, vochtige lucht uit je woning te krijgen. Een gebrek aan ventilatie kan tot allerlei problemen leiden. Niet alleen zorgt een aanhoudend gebrek aan voldoende verse lucht voor gezondheidsklachten als concentratieproblemen, maar het kan ook aanleiding geven tot vochtproblemen in de vorm van condensatie en schimmelvorming.

De installatie van een mechanisch ventilatiesysteem (C ventilatie) – mogelijk geavanceerde balansventilatie (D ventilatie) – kan in zo’n geval de gewenste oplossing bieden. Een ventilatiesysteem C zorgt voor de automatische afvoer van vervuilde lucht. Balansventilatie is het ventilatiesysteem dat daarnaast ook de mechanische aanvoer van verse lucht verzorgt. Zo blijft ook in de zomer je huis perfect geventileerd en voorkom je problemen met de gezondheid of met condensatie.

De meest effectieve vochtbestrijding in de zomermaanden

De beste vochtbestrijding begint steeds met een grondige analyse van de vochtproblemen en hun oorzaak. Mogelijk heeft de laatste bui insijpeling in de kelder onthult, blijkt een scheur in de gevel regendoorslag door te laten, heeft een gebrek aan verluchting voor schimmel en condensatie gezorgd, enz. Warme zomerdagen zijn zeker geen garantie voor een vochtvrije woning. Wees vochtproblemen voor of laat ze tijdig behandelen. Alleen een doordachte vochtbestrijding zal vocht effectief uit huis bannen en je zorgeloos van de rest van de zomer laten genieten.

SHARE