Ventilatiesysteem: soorten ventilatiesystemen en installatie

De installatie van een ventilatiesysteem is nu verplicht bij nieuwbouw en bij bepaalde grote renovatiewerken. Dit komt omdat een goede ventilatie noodzakelijk is voor een gezonde woning. Er zijn ook een heleboel verschillende soorten ventilatiesystemen ontworpen om aan deze nood te voldoen. Ventilatiesystemen kunnen problemen met condensatie en schimmel helpen voorkomen, waardoor je huis gezond blijft om in te wonen. Ontdek de verschillende systemen en welk soort systeem het beste in jouw huis past.

Waarom een ventilatiesysteem?

behang waar schimmel op groeitGeen schimmel meer door ventilatiegebrek

Heb je last van schimmels op de muren en vochtige plekken? Dan kunnen er meerdere oorzaken zijn. Als je zeker weet dat de muren een goede na-isolatie hebben ondergaan, dan is de kans groot dat het probleem afkomstig is van condensatie. Dit probleem ontstaat meestal door een gebrek aan een degelijk ventilatiesysteem. Vochtige dampen in huis zijn perfect normaal. Ze ontstaan bij het koken, afwassen en zelfs gewoon bij het in- en uitademen. Condensatie ontstaat wanneer die dampen niet kunnen ontsnappen en zich vasthechten aan de koudste plekken in de ruimte zoals de muren. Door dat temperatuurverschil worden ze namelijk weer vloeibaar. Het vocht dat dan ontstaat kan leiden tot schimmelplekken en beschadiging. Een ventilatiesysteem helpt dan om dit probleem voorkomen.

Als je last krijgt van schimmels op die vochtplekken, veroorzaakt door condensatie, dan heeft het geen zin om de buitenmuren nog sterker te isoleren. Het probleem komt immers van binnen. De installatie van een kwaliteitsvol ventilatiesysteem is de enige oplossing om condensatieproblemen en de vorming van schimmels voorgoed tegen te gaan. Bovendien biedt de aanwezigheid van een ventilatiesysteem sowieso een meerwaarde voor je woning en gezondheid. Ook als er geen zichtbare vochtproblemen aanwezig zijn, is het bevorderlijk om steeds een toevoer van verse, gezonde lucht in de ruimte te hebben, vooral in kamers waar vaak of veel mensen zijn.

Types ventilatiesystemen en installatie

Er zijn 3 vormen van mechanische ventilatiesystemen op de markt. Elk van deze drie types heeft zijn typische eigenschappen en voordelen. We lichten ze hieronder even toe. Uiteraard is het best dat we even langskomen om te bekijken welk van de ventilatiemogelijkheden voor jouw situatie het meest aangewezen is. Alleen zo kunnen we een juiste diagnose stellen. Heb je interesse in zo’n diagnose of analyse van je kelder of andere door vocht aangetaste ruimte? Neem dan contact op en maak vrijblijvend een afspraak met een van onze experts.

Ventilatiesysteem B

Een goed werkende ventilatie is essentieel voor een woning en haar bewoners. Maar wat als je in een drukke stad woont waar veel auto’s voorbij rijden? Of wat als er een vervuilende fabriek in de buurt van je huis staat? Uiteraard is dit geen ideale of zelfs een gezonde situatie om buitenlucht in huis binnen te laten. Een B-ventilatiesysteem met filters is dan de oplossing!

Het B-ventilatiesysteem is een combinatie van mechanische en natuurlijke ventilatie. De mechanische ventilatie gebeurt van buiten naar binnen. Verse lucht wordt met behulp van een ventilator aangezogen. Als er lucht van slechte kwaliteit in de omgeving hangt, dan wordt deze eerst door een filter geleid. Zo wordt de binnenkomende lucht gezuiverd en verdwijnen allerlei vieze geurtjes voordat ze uw huis kunnen binnenkomen. De gebruikte, uitgeademde lucht wordt op een natuurlijke wijze afgevoerd via ventilatieroosters.

Ventilatiesysteem C

De afvoer van vervuilde lucht uit huis is even onmisbaar in je woning als de aanvoer van verse lucht. Verluchten door het raam open te zetten is belangrijk voor zowel aanvoer als afvoer, maar volstaat in de meeste gevallen niet om voldoende ventilatie te krijgen. Met behulp van een mechanisch ventilatiesysteem C ben je steeds gerust dat vervuilde lucht wordt afgevoerd.

Ventilatie c systeemHet ventilatiesysteem C is het meest gebruikte systeem. Het is een combinatie van mechanische en natuurlijke ventilatie. De verse lucht wordt op een natuurlijke manier aangevoerd via ventilatieroosters en de afvoer van de vervuilde lucht wordt mechanisch gereguleerd met behulp van een ventilator. Bovendien werkt het C-systeem volgens de specifieke noden van het moment: het zal pas de vervuilde lucht afvoeren wanneer het nodig is, dankzij ingebouwde sensoren. Dit wil zeggen dat het toestel aanvoelt wanneer de vochtigheidsgraad in huis (te) hoog is en vervolgens harder zal draaien om snel weer een ideale luchtvochtigheid te verkrijgen.

Ventilatiesysteem D

Het D-ventilatiesysteem is de meest geavanceerde vorm van woonhuisventilatie. Het werkt volledig mechanisch en kan de lucht in huis filteren op stof, pollen, bacteriën en andere allergenen.

ventilatie d systeemHet ventilatiesysteem D is volledig mechanisch uitgerust. Zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van de vervuilde lucht wordt gereguleerd met behulp van een ventilator. We doen dus geen beroep op ventilatieroosters in ramen en deuren. Omdat dit ventilatiesysteem zo geavanceerd is, doe je best beroep op een specialist om een D-systeem te installeren. Er zal namelijk een netwerk van ventilatiekanalen moeten worden aangelegd om dit ventilatiesysteem goed te laten functioneren.

Een D-ventilatiesysteem verbruikt meer energie dan een ander systeem, maar dit wordt gecompenseerd door zijn vermogen tot warmterecuperatie. De warmte wordt uit de afgevoerde lucht gehaald en samen met de verse lucht terug in de woonruimte geblazen, wat energiekosten bespaart.

Onze specialisten maken graag vrijblijvend een afspraak met jou om te bekijken welk systeem jou het meest voordeel zal opleveren. Dit is immers afhankelijk van veel factoren, zoals de leeftijd van je woning. Wil je meer weten over bijvoorbeeld de kostprijs van de verschillende ventilatiesystemen en installatie? Neem dan gauw contact op met Dryhouse.

Ventilatiesysteem: soorten ventilatiesystemen en installatie
Ventilatiesysteem: soorten ventilatiesystemen en installatie

Heeft u last van condensatie en/of schimmels in uw woning? Twijfel zeker niet om een energiezuinig ventilatiesysteem te laten installeren door Dryhouse.

DryHouse
Amerikalei 9, 2000 Antwerpen
Careelstraat 29, 8700 Tielt

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top