Doorslaand vocht: regendoorslag herkennen en behandelen

Doorslaand vocht of regendoorslag herkennen en op maat behandelen is de enige manier om dit vochtprobleem adequaat op te lossen. Doorslaand vocht houdt in dat regenwater van buitenaf binnendringt tot in je woning. Daar zorgt het voor waterschade en schimmels. Dat ligt aan de bakstenen, die met hun poreuze eigenschap gemakkelijk vocht doorlaten als ze onbehandeld zijn. Ook openstaande voegen of kieren tussen het bouwmateriaal kunnen de schuldige zijn. Er bestaan uitstekende oplossingen voor dit vochtprobleem, dus kom meteen in actie en laat je gevel beschermen tegen slagregen.

doorslaand vochtHoe ontstaat doorslaand vocht?

De gevel van je woning geeft niet enkel een aantrekkelijk uiterlijk aan het huis, maar vervult ook een essentiële praktische functie. Het is de taak van de gevel om de binnenkant van de woning te beschermen tegen neerslag, wind en koude. Bij oudere gebouwen komt het voor dat de gevel is aangetast door het weer en slijtage vertoont. Dit kan komen door invloeden van buitenaf. Zo spelen jarenlange hevige neerslag en wind natuurlijk hun rol. Daarnaast kunnen ook de uv-stralen van de zomerse zon de gevel aantasten. Het is dan ook normaal dat na een tijd het voegwerk hier en daar begint te verslijten. Deze slijtage verhoogt de kans op doorslaand vocht.

Er kunnen ook barstjes in de buitenmuren ontstaan door uitzetting van het bouwmateriaal tijdens periodes van hitte. Gaten en kieren komen na verloop van tijd alsmaar meer voor en de bakstenen worden geleidelijk aan ook meer poreus. Hierdoor gaan ze teveel vocht opnemen. Dat vocht vindt vervolgens vroeg of laat zijn weg naar binnen. Dat is zeker het geval als de spouwmuren niet voldoende geïsoleerd zijn. Hoe kwalitatief je gevel ooit ook was, over de jaren heen zal er sowieso slijtage gaan optreden.
Bij dergelijke versleten gevels kan doorslaand vocht voorkomen. Dat is niet verbazingwekkend, omdat de gevel niet meer werkt als een volwaardige buffer om neerslag af te weren. Wanneer het regent, dringt het regenwater doorheen de gevel door tot in je huis. Ook de kou zal gemakkelijker in de woning binnendringen, waardoor je stookkosten al snel zullen stijgen.

Wat kan je doen tegen doorslaand vocht?

Laat je buitenmuur behandelen tegen vocht om doorslaand vocht en de kosten die daaruit voortvloeien te bestrijden. Denk aan een gevelherstelling om de zwakke plekken in de buitenmuren op te knappen. Deze herstelling gaat steeds gepaard met een gevelreiniging om ingetrokken vuil, algen en mossen te verwijderen.

Voor extra bescherming van de gevel kun je vervolgens kiezen voor een vochtwerende gevelbekleding, zoals crepi. Of laat een transparante, vochtwerende coating aanbrengen die de gevel jarenlang beschermt tegen water en vocht.

Een specifiek vochtprobleem vraagt om een specifieke aanpak. De échte oorzaak van een vochtprobleem kan enkel gedetecteerd worden door een ervaren professional. Contacteer een van de experten van Dryhouse en reken snel af met doorslaand vocht in huis.

Schade door doorslaand vocht

Infiltratie van vocht of doorslaand vocht is een ware pest voor een gebouw. Het probleem tast de constructie van binnenin aan, wat op lange termijn grote gevolgen kan hebben. Bovendien gaat de isolatiewaarde van de gevel fors naar beneden, en dat brengt energieverspilling met zich mee.

In deze gevel moet het voegwerk vervangen worden

Maar ook op korte termijn zorgt doorslaand vocht voor een aantal zichtbare problemen: verf komt los en hout kan verrotten. Er ontstaan natte plekken, die op hun beurt weer een broeihaard vormen voor schimmels. Die schimmels zijn heel erg schadelijk. Ze verspreiden sporen die in de lucht van de kamers blijven hangen. Die sporen zorgen voor een muffe geur, maar ze worden ook door ons ingeademd. Dit kan de gezondheid van je gezinsleden enorm aantasten! Vooral kleine kinderen en huisdieren kunnen hieronder lijden, omdat hun longinhoud kleiner is en omdat ze sneller ademen.

Buiten het gezondheidsgevaar, is ook de verspreiding van de sporen problematisch. Op die manier kunnen er immers nieuwe schimmelzones ontstaan. Die zien er in de beginfase vaak uit als een soort witte stoflaag die enkel met bepaalde reinigingsproducten te verwijderen vallen. Dergelijke schimmels zetten zich vooral vast op hout, textiel, karton en papier. Als je een boekenkast hebt staan in een ruimte die wordt geteisterd door doorslaand vocht, dan kunnen je boeken ook aangetast worden door deze afzetting.

Wat zijn de andere gevolgen van doorslaand vocht?

De gevolgen van doorslaand vocht zijn veelzijdig en geen lachertje:

  • Omdat de muur vochtig is, zal deze minder isolerend werken. Als gevolg daarvan zal je energieverbruik fiks gaan stijgen.
  • Het vocht van de muren zal uitdampen in de lucht binnenshuis. Zeker bij woningen die niet goed worden geventileerd, leidt doorslaand vocht op die manier tot een hogere gepercipieerde luchtvochtigheid. Kamers krijgen een klam, koud gevoel, en instinctief gaan de bewoners dan de verwarming hoger zetten. Dit is uiteraard geen echte oplossing maar op zijn best een ‘band-aid solution’. Bovendien zorgt het ook weer voor een hogere energiefactuur.
  • Doorslaand vocht verhoogt de luchtvochtigheid in de kamers van het gebouw. Die verhoogde luchtvochtigheid zal op termijn ook een ideale woonplaats vormen voor schimmels. Muurschimmels zijn erg ongezond en werden in het verleden zelfs in verband gebracht met longbloedingen bij kleine kinderen. Daar houdt het echter niet op. De schimmels brengen op hun beurt nog allerlei andere ongewenste gasten met zich mee, zoals ongedierte en zwammen.
  • De afwerkingslaag van de muren (bepleistering, behang of verf) zal loskomen, wat je natuurlijk zal opzadelen met herstellingskosten. Bovendien zorgt dit voor een lelijk uitzicht en een ongezellige sfeer in huis.

Zoals je merkt zijn er talloze redenen om doorslaand vocht te vermijden of, in het ergste geval, zo snel mogelijk te bestrijden. Op dezelfde manier zijn er verschillende bestrijdingsmethodes voor vochtproblemen. Ons team van vakmensen komen graag bij je langs voor een gratis diagnose. Zo ben je zeker dat je geen extra kosten verspilt aan verkeerde of inefficiënte oplossingen. Neem snel contact op en bescherm je woning en je gezin!

Doorslaand vocht: regendoorslag herkennen en behandelen
Doorslaand vocht: regendoorslag herkennen en behandelen

Doorslaand vocht of regendoorslag herkennen en behandelen op maat is de enige manier om dit vochtprobleem adequaat op te lossen. Doorslaand vocht betekent dat regenwater van buitenaf binnendringt tot in uw woning, waar het leidt tot waterschade en schimmels.

DryHouse
Amerikalei 9, 2000 Antwerpen
Careelstraat 29, 8700 Tielt

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top