Gevelherstelling voorkomt doorslaand vocht!

Een gevelherstelling is noodzakelijk bij het voorkomen van doorslaand vocht. Dit vochtprobleem komt vooral voor bij oudere huizen, waarbij de gevel door de jaren heen beschadigd is geraakt. Scheuren, barsten, gaten en versleten voegen zijn de meest voorkomende beschadigingen. Een uitvoerige gevelherstelling is dan de eerste stap om problemen met doorslaand vocht op te lossen. Nadien kan de gevel ook worden geïmpregneerd met een vochtwerend product.

De gevel van je woning maakt deze aantrekkelijk aan de buitenkant, maar heeft ook een belangrijke praktische functie voor de binnenkant. De gevel moet immers de binnenkant van de woning beschermen tegen neerslag en koude. Vooral oudere gebouwen ondervinden gemakkelijk problemen met de gevel. Dat komt meestal omdat deze na jaren is aangetast door een variatie aan weersomstandigheden. Maar het kan ook gewoon slijtage zijn.  Een gevel ondergaat immers heel wat leed doorheen de jaren: van regen, sneeuw, hagel en wind tot zelfs schadelijke zonnestralen en uitzetting door hitte. Het is dan ook normaal dat na een tijd het voegwerk hier en daar begint te verslijten. Dat is zeker het geval in landen zoals België en Nederland, waar het weer bijzonder wisselvallig kan zijn. Tijdens de winter vriest het bovendien regelmatig. Dan krimpen materialen zoals hout in. Tijdens warme zomerdagen zet datzelfde materiaal dan weer uit. Vanzelfsprekend verslijt materiaal sneller onder die omstandigheden.

Na verloop van tijd komen er steeds meer gaten, kieren en barstjes in de gevel. Als er bakstenen zijn, dan worden die geleidelijk aan ook meer en meer poreus. Bakstenen zijn van nature uit al capillair: ze hebben allerlei kleine gaatjes en holtes. Die zijn nodig om de aanhechting van vochtige cement te verbeteren. Na jarenlange erosie wordt die sponsachtige kwaliteit echter iets te sterk, waardoor de bakstenen te veel vocht gaan opnemen. Dat vocht kan dan gemakkelijk je woonst infiltreren.

Gevelherstelling vóór vochtbestrijding

Oudere gebouwen zullen vroeg of laat gevelherstelling nodig hebben. Dat is niet enkel nuttig voor het uiterlijk van het gebouw, maar vooral voor de bescherming van de binnenkant. Bij versleten gevels kan immers doorslaand vocht optreden. De gevel doet in dat geval niet langer dienst als een volwaardige buffer om neerslag af te weren. Wanneer er neerslag valt (regen, sneeuw, hagel, zelfs mist), dan dringt het vocht daarvan doorheen de gevel door tot in je woning. Ook de kou zal gemakkelijker in huis kunnen binnendringen. Daardoor moet je je verwarming weer hoger moet zetten. En dat heeft natuurlijk ook financiële gevolgen.

De tand des tijds, temperatuurverschillen, neerslag en plantengroei zijn belangrijke oorzaken van de schade aan buitenmuren. Bijgevolg kan vocht gemakkelijk de muur binnendringen en zowel aan de buitenkant als de binnenkant verdere schade toebrengen. Dit noemt men doorslaand vocht: één van de meest voorkomende vochtproblemen in Belgische huizen.

De beste oplossing voor doorslaand vocht is de aanbreng van een vochtwerend, hydrofuge product. Eerst moeten we de gevel dan wel reinigen en herstellen.

Reiniging voor gevelherstelling

De eerste stap bij een effectieve gevelherstelling is het reinigen van de gevel. Niet alleen de weersomstandigheden brengen na verloop van tijd schade toe aan een gevel, maar ook de verontreiniging van de atmosfeer, meestal in de vorm van zure regen. En dan zijn er de natuurlijke fenomenen zoals bacteriën, algen, schimmels en uiteraard mossen. Die tasten ook allemaal de gevel aan. Deze ongenode gasten vertonen zich in eerste instantie aan de oppervlakte van de gevel, maar ze dringen vaak ook binnen in de bouwmaterialen. Daar kunnen ze erosie veroorzaken en de stevigheid van de materialen doen verminderen.

Gevelreiniging: je ziet duidelijk waar reeds gereinigd isAls voorbereiding op de gevelherstelling, zorgt een gevelreiniging met de juiste producten ervoor dat schadelijke gewassen zoals mos en algen worden verdelgd. Zo kunnen ze geen verdere schade meer toebrengen aan de gevel. Dat is uiteraard nodig vooraleer we overgaan tot de eigenlijke gevelherstelling.

De reiniging zelf is niet zonder risico en moet professioneel uitgevoerd worden. Het is van groot belang om op te letten welke methoden en producten men gebruikt om de gevel te reinigen. Zo kan de reiniging zelf geen extra schade toebrengen aan het gebouw. Sommige reinigingsmethodes zijn immers zeer ingrijpend en niet geschikt voor elke gevel.

Na de reiniging kan men overgaan tot de feitelijke gevelherstelling. Dit wil zeggen dat we oude voegen verwijderen en hernieuwen, beschadigde stenen restaureren en de echt kapotte stenen vervangen. Na het renoveren van de gevel is er opnieuw een basisbescherming tegen de weersomstandigheden, maar voor een duurzame weerstand tegen doorslaand vocht is een behandeling met een hydrofoberende crème aangeraden.

Wil je graag meer weten over hoe we je gevel er weer zo goed als nieuw kunnen doen uitzien tegen een kostprijs die veel lager ligt dan voor een nieuwe gevel? Neem dan vlug contact op!

Gevelherstelling voorkomt doorslaand vocht!
Gevelherstelling voorkomt doorslaand vocht!

Een gevelherstelling is noodzakelijk bij het voorkomen van doorslaand vocht. Dit vochtprobleem komt vooral voor bij oudere huizen, waarbij de gevel door de jaren heen beschadigd is geraakt. Scheuren, barsten, gaten en versleten voegen zijn de meest voorkomende beschadigingen. Een uitvoerige gevelherstelling is dan de eerste stap om problemen met doorslaand vocht op te lossen.

DryHouse
Amerikalei 9, 2000 Antwerpen
Careelstraat 29, 8700 Tielt

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top