Hydrofuge: waterkering op de gevel

Hydrofuge: waterkering op de gevel – Onbeschermde, poreuze muren absorberen veel vocht. Zeker de muur die aan de regenzijde staat. Daarom is het belangrijk te voorkomen dat de buitenmuren water uit neerslag absorberen. Zo voorkomt u het ontstaan van een probleem met doorslaand vocht. Hier bestaat een eenvoudige oplossing voor: de gevel voorzien van een transparante waterkering in de vorm van een hydrofuge coating.

Een hydrofuge coating aanbrengen

Een gevel moet beschermd worden tegen de invloeden van neerslag en slijtage. Zo voorkomt u dat vocht doorheen de gevel kan binnendringen: het zogenaamde doorslaand vocht. Dat zou voor problemen zorgen in huis, zoals schimmelvorming en aantasting van bouwmaterialen. Het aanbrengen van een hydrofuge coating is een goede manier om de gevel te beschermen tegen doorslaand vocht oftewel regendoorslag. Maar wat is het precies en hoe past men het toe op de buitenmuren? Laten we dat eens bekijken.

Wat is een hydrofuge?

Een hydrofuge houdt in dat men de gevel impregneert met een professioneel vochtwerend product. Dit zal het oppervlak voor lange tijd (reken op meerdere jaren) beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals neerslag. Bouwmaterialen zijn immers nooit honderd percent waterdicht! Vandaar dat extra bescherming een gepaste maatregel is wanneer de gevel niet tegen weer en wind opgewassen blijkt.doorslaand vocht

Een hydrofuge behandeling werkt best als een middel om problemen met doorslaand vocht te voorkomen, eerder dan te genezen. Het is daarom verstandig om een meteen bij de bouw aan te brengen of tijdens een gevelrenovatie. Als u al vochtproblemen hebt, kan een hydrofuge ook helpen om de gevolgen van dat probleem te bestrijden. Zo kunt u doorslaand vocht tegengaan via een gevelherstelling. De vochtwerende hydrofuge maakt na deze herstelling de buitenmuren voor zeker 10 jaar vocht- en vuilafstotend.

Voorbereiding

Vooraleer we de hydrofuge kunnen plaatsen, moeten we de gevel reinigen en voorbereiden. De applicatie van een hydrofuge is immers slechts effectief op een solide gevel. Als er voegen, barsten en gaten in de muur te vinden zijn, dan moeten die eerst en vooral goed hersteld worden. In dit kader moeten we de muren ook grondig reinigen zodat er geen vuil meer aanwezig is dat de hydrofuge kan tegenwerken. De vochtwering hecht zich tenslotte aan het bouwmateriaal en dat is maar effectief als er geen vuil, roet of fijnstof tussen beiden komt. We moeten de muur ook ontdoen van mos en andere schadelijke gewassen. Het is belangrijk dat dit laatste gebeurt met de juiste producten. Tenslotte wordt de gevel onder hoge druk afgespoten om alles mooi gelijkmatig te maken. Zo wordt een grondige gevelreiniging een feit.

Aanbrengen

Hydrofuge aanbrengen op buitenmuurNa het voorbereiden van de gevel brengen we een doorzichtige crème aan op basis van silanen en siloxanen. De crème heeft een waterafstotend effect. De meeste gevels bevatten baksteen of zandsteen, en na verloop van tijd hebben deze stenen een sponsachtig effect. Ze zuigen water op en houden het bij, waardoor er vochtproblemen zullen ontstaan. Wanneer de crème is aangebracht, zal u merken dat water gewoonweg van de gevel rolt.

Naast een langdurige vochtwerende werking hebben hydrofuges ook een algen- en vuilafstotende functie. Met andere woorden, door het aanbrengen van een hydrofuge heeft u langer genot van de schoonheid van uw gevel. De gevel heeft ook veel minder nood aan onderhoud. Bovendien bent u nu ook binnenshuis beschermd tegen vochtplekken, schimmels, enzovoort. Het is aan te raden na enkele jaren (maximaal 10 jaar) de vochtwerende crème opnieuw te laten aanbrengen. Zo bent u zeker van een continue, optimale bescherming tegen doorslaand vocht.

Vragen over deze behandeling? Neem gerust contact met ons op.
Hydrofuge: waterkering op de gevel
Hydrofuge: waterkering op de gevel

Hydrofuge: waterkering op de gevel – Onbeschermde, poreuze muren absorberen veel vocht. Zeker de muur die aan de regenzijde staat. Daarom is het belangrijk te voorkomen dat de buitenmuren water uit neerslag absorberen. Zo voorkomt u het ontstaan van een probleem met doorslaand vocht. Hier bestaat een eenvoudige oplossing voor: de gevel voorzien van een

DryHouse
Amerikalei 9, 2000 Antwerpen
Careelstraat 29, 8700 Tielt

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top