Kaleien van de gevel

Vroeger werden gevels vaak bewerkt met kalei. Kaleien is een aloude techniek waarbij men de gevel bewerkt met een dunne kalkpleister. De pleister zelf heeft een grijzige kleur en wordt vooral gekenmerkt door de dikke, korrelige structuur. Bij kaleien werkt men meestal met spatels om het materiaal aan te brengen in ruwe patronen om zo een organisch en ambachtelijk uitziend reliëf te creëren. Na het kaleien kan dan kalkverf worden gebruikt om de gevel kleur te geven. De traditionele manier van kaleien bestaat al vele eeuwen en wordt nog steeds gebruikt, maar vandaag de dag is deze techniek geëvolueerd tot een zeer mooie behandelings- en afwerkingstechniek. Kaleien heeft ook heel wat praktische en esthetische voordelen, ook voor vochtbestrijding.

Kaleien is een niet enkel een oude schildertechniek waarbij men de gevels en de muren binnen in huis een authentieke, rustieke uitstraling kan geven. Het heeft ook allerlei praktische voordelen.

Wat is kaleien?

kaleienKalei is een soort mortel die bestaat uit een hydraulische, cementvrije kalk met zandkorrels er in. Dit mengsel wordt vloeiend gemaakt met behulp van water en met blokborstels op de muren aangebracht (metselwerk, pleisterwerk, …).

Omdat kalei wordt gemaakt op basis van kalk en niet op op basis van cement, heeft het enkele interessante voordelen. Kalei kan de gevel duurzaam beschermen tegen felle weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld slagregen of hagel. Kalei is eveneens “dampopen”. Die term wil zeggen dat waterdamp gemakkelijk doorheen de muur kan komen, wat erg belangrijk is om te voorkomen dat de afwerkingslaag kan loskomen. Zo worden vochtproblemen ook tegengehouden.

Kaleien biedt gewoonweg een zeer degelijke gevelafwerking die bovendien vochtproblemen voorkomt zoals doorslaand vocht, daar het de gevel dus uitstekend beschermd en het vrij vochtwerend is.

De voordelen van kaleien

Esthetisch gezien is kaleien nog steeds populair, vooral bij wie houdt van een rustieke sfeer. Een gekaleide gevel oogt immers gezellig landelijk. De techniek werd vroeger dan ook heel vaak toegepast op hoeves en boerderijen. Kaleien zorgt ervoor dat de scherpe hoeken en randen van bouwstenen worden afgerond. Zo krijgt het gebouw een meer verwelkomend uiterlijk. De steenstructuur blijft bovendien ook zichtbaar.

Kaleien is trouwens niet enkel mooi, maar heeft ook belangrijke praktische voordelen. Zo is vooral de vochtwerende eigenschap van kalei belangrijk. Door die eigenschap kan deze techniek goed in combinatie worden gebruikt met een hydrofuge coating van de gevel om maximale resultaten te bereiken wat vochtbestrijding betreft. Het kan zelfs al volstaan om enkel maar de gevel te kaleien om doorslaand vocht voorgoed tegen te houden.

Kaleien is ook voorbije het rustieke karakter uitgegroeid. Terwijl deze techniek vroeger hoofdzakelijk werd toegepast op historische gebouwen en monumenten, zien we nu ook meer voorbeelden van kaleien in de hedendaagse architectuur.

Hoe werkt kaleien?

Vooraleer we een gevel kaleien is het erg belangrijk om de muren eerst grondig voor te bereiden. Barsten, kieren en gaten in het metselwerk moeten hersteld worden. Eveneens zullen de muren gereinigd moeten worden en/of eventueel behandeld te worden met een product om mos te verwijderen. Het is van belang om te kaleien bij vochtig weer en niet als het erg zonnig is. Vaak maken we de muren nat zodat de kalei niet onmiddellijk door de bakstenen wordt geabsorbeerd.

Het mengsel van de kalei wordt samengesteld door de kalkpleister te mengen met water en rivierzand. Door aan het mengsel een pigment naar keuze toe te voegen zijn er heel wat mogelijkheden om de gevels te personaliseren met een passende kleur zoals u het zelf wenst. Normaal gezien worden er twee lagen aangebracht zodat het een mooi dekkend resultaat geeft. Tussen de twee lagen hoeft u niet te wachten, want het is best dat de eerste laag nog niet droog is wanneer de tweede wordt aangebracht.

Meer weten over onze behandeling om uw muren te kaleien? Maak een vrijblijvende afspraak of vraag een offerte aan.
Kaleien van de gevel
Kaleien van de gevel

Vroeger werden gevels vaak bewerkt met kalei. Kaleien is een aloude techniek waarbij men de gevel bewerkt met een dunne kalkpleister. De pleister zelf heeft een grijzige kleur en wordt vooral gekenmerkt door de dikke, korrelige structuur. Bij kaleien werkt men meestal met spatels om het materiaal aan te brengen in ruwe patronen om zo

DryHouse
Amerikalei 9, 2000 Antwerpen
Careelstraat 29, 8700 Tielt

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top