Kelder schilderen

Waarom zou iemand de kelder schilderen? Meestal is het niet meteen het deel van het huis dat er mooi moet uitzien. Toch is de kelder schilderen een goed idee om een aantal redenen. Een kelder is ondergronds gebouwd en de buitenmuren van dit deel van het huis staan rechtstreeks in contact met de aarde. Daarom ondergaat de kelder onvermijdelijk heel wat invloeden van buitenaf, en dan hebben we het natuurlijk ook over de infiltratie van vocht. Om de kelder bruikbaar te houden, moeten de buitenmuren optimaal te beschermd zijn tegen de invloeden van buitenaf. Dat is erg belangrijk. De kelder schilderen is een goed idee om stappen te ondernemen tegen die invloeden, vooral indien de vochtproblemen nog miniem zijn.

De bakstenen die de barrière vormen tussen de kelder en de aarde zijn niet potdicht afgesloten. Dat is onvermijdelijk. Daarom vindt er zich steeds een hele wisselwerking plaats tussen de bodem en de kelder. Als u een droge en propere kelder wilt hebben, dan hangt het dit heel sterk af van hoe vochtig de aarde is waarin de kelder zich bevindt.

Redenen waarom de kelder schilderen nuttig is

natte kelder heeft behandeling nodigIndien de omgevende bodem erg vochtig is en/of zelfs sprake is van grondwater, kan het niet anders dan dat dit in uw kelder merkbaar is. Muren die volledig bestaan uit baksteen laten immers het grondwater infiltreren.

Dat komt doordat baksteen capillair is: een baksteen bevat heel wat kleine holtes. Die holtes zuigen vocht op zoals een spons. Dat is nodig om de mortel tussen de stenen te laten aanhechten: bij het metsen wordt de vochtige mortel gedeeltelijk opgeslorpt in de bakstenen. Wanneer de mortel dan droogt, zijn de stenen stevig aan elkaar verbonden. Jammer genoeg maakt de capillaire kwaliteit van de baksteen geen onderscheid tussen mortel en ander vocht. Ook grondwater zal opgezogen worden in de stenen Dat vocht kan infiltreren tot in de kelder en voor vochtproblemen zorgen. Ook betonnen kelders kunnen na verloop van tijd lekken beginnen vormen.

Oplossingen voor vochtige kelders

Aan de hand van een onderzoek naar de ernst van de vochtproblemen, zorgt Dryhouse voor een passende oplossing.

Ook als er geen sprake is van ernstige infiltratie van grondwater blijkt vaak dat de muren toch vochtig aanvoelen. Er zijn dan ook kleine plassen terug te vinden op de vloer, evenals druppels op het plafond en de muren. Dit is heel normaal omdat waterdamp altijd doorheen de muren kan komen en omwille van de capillaire werking van sommige bouwmaterialen zoals baksteen, eveneens water en hygroscopische zouten hun weg doorheen de muren vinden. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de ruimte goed te verluchten. Dat bereikt u best door een goed ventilatiesysteem te laten installeren.

Contacteer Dryhouse voor advies over vochtbestrijding en -preventie in uw kelder.

Hoe de kelder schilderen?

kelder schilderenNatuurlijk is de kelder schilderen om louter esthetische redenen ook een goed idee. Kelders zijn vaak donker omdat ze bijna geen natuurlijk licht ontvangen, en een laag lichte (meestal witte) verf kan helpen om de ruimte wat helderder te maken. Bovendien voelt de plek wat ruimer en aangenamer aan. Daarenboven is een verflaag een goede preventieve maatregel tegen vochtproblemen. De kelder schilderen is ook een uitstekende methode tot vochtbestrijding indien de problemen beperkt zijn. Bij zwaardere vochtproblemen raden we bekuiping of drainage aan.

Dryhouse werkt met een dikke, zeer dekkende kelderverf die uw kelder zal doen heropleven. Deze kelderverf heeft bovendien de positieve eigenschap dampopen te zijn. Dit wil zeggen dat waterdamp nog steeds doorheen de muren kan komen en niet wordt afgestopt. Dat is een goede zaak, want op die manier zal de waterdamp niet gaan condenseren binnen de muur. Als dat zou gebeuren, dan zou het vocht zich uiteindelijk een meer agressieve weg gaan banen. Dankzij voldoende verluchtig kan waterdamp immers gemakkelijk afgevoerd worden zonder schade. Wanneer we de kelder schilderen met onze kelderverf zorgen we ervoor dat uw kelder er weer fris en proper uitziet. Nu kan deze plek dienst kan doen als leefruimte of bewaarplaats.

Meer weten? Maak vandaag nog uw afspraak of vraag een offerte aan om uw kelder te beschermen en op te frissen.
Kelder schilderen
Kelder schilderen

Waarom zou iemand de kelder schilderen? Meestal is het niet meteen het deel van het huis dat er mooi moet uitzien. Toch is de kelder schilderen een goed idee om een aantal redenen. Een kelder is ondergronds gebouwd en de buitenmuren van dit deel van het huis staan rechtstreeks in contact met de aarde. Daarom

DryHouse
Amerikalei 9, 2000 Antwerpen
Careelstraat 29, 8700 Tielt

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top