Kelderdichting: de oplossing voor een droge kelder

Kelderdichting: de oplossing voor een droge kelder – Vlaanderen is een regio met heel wat vocht in de grond, dankzij ons regenachtige klimaat en onze zachte bodem. Een deel van dat vocht is grondwater, maar er is natuurlijk ook heel wat regenwater dat door de grond wordt opgenomen. Vele woningen hebben daarom te kampen met water in de kelder. Daardoor hebben de eigenaars vaak geen andere keuze dan kelderdichting. Enkel zo kan men voorkomen dat er schade aan de woning komt. Vocht in de kelder is immers niet enkel slecht voor de waarde van uw woning, maar ook voor uw gezondheid.

Vochtige kelders: een Belgisch probleem

kelder met vochtschade - voor bekuipingVan alle ruimtes in gebouwen, komen vochtproblemen het meest in kelders voor. Onze Belgische bodem is immers rijk aan vocht. Het gevolg daarvan is dat de ruimte van de woning die zich ondergronds bevindt, het meest wordt aangetast. Opstijgend vocht is daarvan het karakteristieke voorbeeld: dit komt enkel voor bij delen van het gebouw die zich dicht bij de aardbodem bevinden.

Net zoals bij andere vochtproblemen is het uitvoeren van een grondige vochtdiagnose essentieel. In de kelder is dit extra complex omdat er zich bijna alle vochtproblemen kunnen voordoen. Opstijgend vocht is een typisch probleem, maar ook doorslaand vocht en schimmelvorming door condensatie kunnen in de kelder voorkomen. Het is zelfs best mogelijk dat een kelder aan meerdere vochtproblemen tegelijk lijdt, hoewel sommige oorzaken van vochtproblemen elkaar uitsluiten. Het belangrijkste vraagstuk tijdens de diagnose in een kelder is de oorsprong van het vochtprobleem. Er zijn steeds twee verdachten in deze zaak: condensatie en infiltratie.

  • In het geval van condensatie gaat het over de vochtigheid van de lucht in de kelder. Die is meestal afkomstig van waterdampen die weer vloeibaar worden. Dat vocht zal zich gaan hechten aan de muren, naar de vloer druppelen en accumuleren.
  • Als het gaat over infiltratie, dan spreken we van vocht dat doorheen de muren de kelder binnendringt. Infiltratie kan zowel rechtstreeks van regenwater komen als van grondvocht.

Kelderdichting door bekuiping of drainage

kelderdichtingAls er water in de kelder komt door infiltratie van grondwater, dan komt dit meestal zijdelings door de wanden of via de vloer. In dit geval moet men een manier vinden om de kelder te bekuipen of te draineren via een pomp. Een bekuiping van de kelder is eigenlijk de enige letterlijke vorm van kelderdichting, omdat men hiermee het water echt actief buiten gaat houden door middel van cement. Een drainage werkt op een andere manier. In plaats van de kelder toe te maken, wordt het infiltrerende water slim en buiten het oog weggepompt. De voor- en nadelen van bekuiping en drainage verschillen van gebouw tot gebouw. Kelderdichting door bekuiping vereist bijvoorbeeld soms dat de vloerplaat helemaal opnieuw moet worden gegoten.

Twijfelt u over de beste manier om vocht in uw kelder te bestrijden? Wij komen graag een kijkje nemen om u met advies bij te staan, overal waar nodig is. De ene dag van kelderdichting West-Vlaanderen tot dan weer in hartje Antwerpen, of een kelderdichting Gent centrum: waar een vochtprobleem opduikt, volgen onze specialisten.

Blijf niet met een onbruikbare, vochtige kelder zitten. Contacteer Dryhouse vandaag nog.

Condensatie

Als er zich geen infiltratie voordoet, dan heeft het vochtprobleem condensatie als oorzaak. Als u last heeft van condensatie, dan zijn de keldermuren waarschijnlijk wél bestand tegen de druk van het grondwater. Het vochtprobleem komt dus niet van gebrekkige muren. Er zal sowieso wel damp doorheen de muren dringen. Dat is volstrekt normaal. Condensatie ontstaat wanneer die dampen niet uit de kelder kunnen ontsnappen. Daardoor hecht het dampvocht zich aan de muren, sijpelt het naar beneden en op die manier wordt steeds meer water in de kelder gegenereerd.

Dit komt door een gebrek aan verluchting. Niet verbazingwekkend, want in kelders zijn verluchtingsmogelijkheden beperkt en meestal is er slechts één enkele ingang. Kelderdichting zou in dit geval compleet nutteloos zijn want het probleem is van een andere aard. Enkel de installatie van een goed ventilatiesysteem kan het vochtprobleem oplossen door de vochtige lucht naar buiten te blazen. Dat is absoluut nodig om de vorming van ongezonde schimmels te voorkomen! Gelukkig is condensatie meestal geen al te complex probleem. De oplossing vergt minder drastische ingrepen dan kelderdichting. Vaak is het grondig reinigen en schilderen van de kelder voldoende, zeker in samenwerking met een ventilatiesysteem.

Meer weten? Vraag onze experts vrijblijvend om advies.
Kelderdichting: de oplossing voor een droge kelder
Kelderdichting: de oplossing voor een droge kelder

Kelderdichting: de oplossing voor een droge kelder – Vlaanderen is een regio met heel wat vocht in de grond, dankzij ons regenachtige klimaat en onze zachte bodem. Een deel van dat vocht is grondwater, maar er is natuurlijk ook heel wat regenwater dat door de grond wordt opgenomen.

DryHouse
Amerikalei 9, 2000 Antwerpen
Careelstraat 29, 8700 Tielt

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top