Opstijgend vocht behandeling – 30 jaar garantie

Opstijgend vocht is een vaak voorkomend vochtprobleem. Dryhouse lost dit graag permanent voor je op, met maar liefst 30 jaar garantie! Het is namelijk  een ernstig probleem waar vooral oudere huizen mee te kampen hebben. Bij het bouwen van een woning wordt steeds een waterkeringslaag voorzien, maar bij minder recente gebouwen kan het zijn dat deze ontbreekt of deels versleten is. In zo’n geval ontbreekt de ‘rem’ op optrekkend vocht. Blijkt de oorzaak een constructiefout te zijn, dan is ook een nieuwbouw niet gevrijwaard van dit vochtprobleem. Opstijgend vocht heeft in deze cases vrij spel om je woning grondig aan te tasten!

Laat dat niet gebeuren en schakel op tijd de professionele hulp in van je lokale vochtbestrijder!

 

 

 

Opstijgend vocht: een complex probleem

Bouwmaterialen zoals bakstenen zijn poreus en hebben vele kleine openingetjes, capillairen genaamd. Het is een natuurlijk fenomeen dat deze capillairen vocht aantrekken en dit omhoog zuigen. Dit is ook nodig, want het is die eigenschap die ervoor zorgt dat de steen vochtige cement in zich kan opnemen. Wanneer de cement tussen twee stenen droogt, blijven de stenen aan elkaar gehecht dankzij die opgedroogde cement.
Jammer genoeg werkt die aanzuiging niet enkel bij cement, maar ook bij vocht uit de bodem. Bodemvocht is normaal en onvermijdelijk. Zonder een goed werkende waterkering, zullen de stenen in je muren dat vocht uit de bodem trekken. Dit zorgt wel eens voor ernstige vochtproblemen in huis.

opstijgend vochtDoorheen de jaren heeft men allerlei manieren uitgeprobeerd om opstijgend vocht te verhelpen. Vroeger plaatste men asfaltpapier tegen de muren. Dat moest dan het vocht weren. Asfaltpapier is echter niet zo effectief op lange termijn. Na verloop van tijd verduurt dit materiaal waardoor er geen beschermlaag meer is tussen het grondvocht en het metselwerk.

Een andere optie die goed bedoelende klussers wel eens uitproberen, is zelf een vochtwerende laag tegen de muur plaatsen. Dit is een slecht idee. Het heeft geen zin de sporen van opstijgend vocht te verbergen achter een laag verf, cement of aluminiumfolie. Het vocht blijft aanwezig, ook al is het verstopt. En je voorziet een horizontale oplossing voor een verticaal probleem. De nadelige gevolgen voor je gezondheid blijven er dus ook. Na enige tijd worden de vochtplekken bovendien toch weer zichtbaar omdat de oorzaak van het opstijgend vocht niet is aangepakt.

Een duurzame, permanente oplossing

De enige duurzame oplossing tegen opstijgend vocht is alsnog een waterkeringslaag creëren. Men kan de muren bijvoorbeeld onderkappen, maar dit is eens zeer ingrijpende onderneming. Het is effectief, maar drastisch en niet goedkoop. Gelukkig bestaat er nog een alternatief. De enige duurzame en betaalbare oplossing tegen opstijgend vocht is de muren te laten injecteren met een injectiegel die zich verspreidt doorheen de bakstenen en een 100% waterdichte barrière zal vormen. Hiervoor worden professionele producten tegen opstijgend vocht gebruikt. Na de injectie plaatst men ook nog een zoutwerend noppenmembraan tegen de muur. Dit zal de schadelijke zouten verdrijven die door opstijgend vocht in de steen zijn opgenomen.

Hoe herken ik opstijgend vocht?

opstijgend vochtOpstijgend vocht is niet altijd even gemakkelijk te herkennen. De symptomen kunnen immers lijken op andere problemen zoals doorslaand vocht of een tekort aan ventilatie. Bovendien kan een gebouw ook meerdere vochtproblemen tegelijk ondervinden, wat het nog complexer maakt. Toch zijn er enkele typische kenmerken. Zo kun je misschien zelf het probleem identificeren. Al moet je wel voorzichtig zijn met te snel conclusies trekken. Een verkeerde behandeling kan een vochtprobleem immers erger maken.

De eerste vuistregel is eenvoudig: opstijgend vocht komt steeds voor op het gelijkvloers of in de kelder. Het gaat immers om vocht uit de bodem, en erg hoog kan dat niet komen. Je zult dus vooral opstijgend vocht zien waar de muur contact maakt met de bodem. Opstijgend vocht kan zich nooit voordoen op de bovenverdiepingen. Vochtproblemen die zich daar manifesteren hebben altijd een andere oorzaak.

Verder zijn er de typische kenmerken van vochtproblemen:

    • De plinten beginnen los te komen.
    • Pleister- of verflagen beginnen af te bladderen.
    • Behang komt los.
    • Er begint zich een muffe geur in het huis te verspreiden.

Schimmels en de gevolgen…

Bovendien verschijnen er na verloop van tijd vaak schimmelvlekken op de muur. De wetenschappelijke benaming voor die schimmel is stachibotrys. Het is een giftige schimmel en erg schadelijk voor de gezondheid. Schimmels verspreiden sporen in de lucht. Mensen en dieren zullen die schimmelsporen inademen. In het verleden werd stachibotrys al in verband gebracht met interne longbloedingen bij kinderen, maar de link is nooit bewezen. De sporen worden ook wel eens in verband gebracht met sommige vormen van kanker, vooral longkanker.

Diagnose optrekkend vocht

Je merkt het: opstijgend vocht in huis kan ernstige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat je er snel en permanent mee afrekent! En daarvoor heb je eerst een correcte diagnose nodig.

Aarzel dus niet wanneer je een dergelijk vochtprobleem opmerkt en neem contact op. Wij stellen eerst een diagnose en doen dan een vrijblijvend voorstel voor een effectieve, snelle manier om het probleem permanent te bestrijden. Vraag vandaag nog jouw gratis vochtdiagnose aan!

Opstijgend vocht behandeling – 30 jaar garantie
Opstijgend vocht behandeling – 30 jaar garantie

Opstijgend vocht is een vaak voorkomend vochtprobleem. Dryhouse lost dit graag permanent voor je op, met maar liefst 30 jaar garantie! Het is namelijk  een ernstig probleem waar vooral oudere huizen mee te kampen hebben. Bij het bouwen van een woning wordt steeds een waterkeringslaag voorzien, maar bij minder recente gebouwen kan het zijn dat deze ontbreekt of deels versleten is.

DryHouse
Amerikalei 9, 2000 Antwerpen
Careelstraat 29, 8700 Tielt

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top