Bescherming tegen hygroscopische zouten

Wat zijn hygroscopische zouten?

Opstijgend vocht treedt vaak op in combinatie met de aanwezigheid van zouten. Zouten komen immers van nature voor in heel wat bouwmaterialen en ze zitten vaak ook in de aarde. Het kan ook gaan om restanten van strooizout, meststoffen en afvalwater die in de bodem zijn doorgedrongen. Door de absorberende oftewel capillaire werking van de stenen in muren wordt vocht uit de bodem, samen met deze zouten, omhoog gestuwd en opgenomen in de muur. Dat is de definitie van opstijgend vocht.

uitbloei hygroscopische zoutenWanneer een muur opstijgend vocht bevat, is de kans groot dat er ook zout aanwezig is in dat vocht. De zouten in de muur worden zichtbaar omdat ze door het vocht worden afgezet en de muur beginnen aan te tasten. Dat herkent u aan de typische symptomen: het behang komt los of verf en pleisterwerk beginnen af te bladderen.

Bestrijden vocht en muurzouten

Om vocht te weren, moet iemand de muur injecteren met gel. Na de injectie met de gel van Rewah zal de muur geen last meer hebben van opstijgend vocht, maar de zouten zijn uiteraard nog steeds aanwezig. Die kunnen niet worden afgedreven door de gel. Sommige van deze zouten drogen na een tijdje gewoonweg uit. Ze kunnen daarna gemakkelijk afgeborsteld worden. Andere zouten vormen een groter probleem, zoals nitraten en chloriden. Dat ligt aan het feit dat deze zouten een hygroscopische werking hebben.

Met hygroscopische zouten bedoelen we zouten die de waterdamp uit de lucht in zich opnemen. Die luchtvochtigheid is normaal en steeds aanwezig, zeker in een ruimte zoals de kelder. De combinatie van die constante aanwezigheid en de hygroscopische werking van het zout zorgt ervoor dat de muur niet kan uitdrogen. Als gevolg kunnen die zouten niet zomaar eenvoudig van de muren worden geborsteld. Als gevolg blijft de muur vochtig, ook na de injectie van de vochtwerende gel. Die vochtigheid kan nefaste gevolgen blijven hebben voor uw gezondheid wanneer er schimmel begint te groeien op de muur.

Schimmel kan gemakkelijk verwijderd worden met allerlei schoonmaakproducten, maar zolang de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt, zal de schimmel heel snel terugkeren. Daarom moet een geïnjecteerde muur vaak voorzien worden van een zoutwerend membraan. Dit zorgt ervoor dat de hygroscopische zouten verdwijnen, zodat er geen vocht meer kan worden opgenomen uit de omgevende atmosfeer. Zo’n membraan kan men gemakkelijk voorzien van een nieuwe afwerkingslaag. Zo blijft die laag onaangetast door de zouten.

Plaatsing van een zoutwerend membraan

plaatsen noppenmembraan, optrekkend vocht bestrijdenDe hygroscopische zouten aanwezig in de muur zijn vaak al sinds jaren door capillariteit opgetrokken. Ze bevinden zich dus binnenin de muur. Na de gelinjectie zal alle vocht echter naar de oppervlakte worden gestuwd. Ook de zouten komen tijdens het drogen naar buiten op de oppervlakte van de muur. Dat fenomeen noemt men uitbloeiing. Dit zal u vaak herkennen aan vlekken op de pleister of de verflaag. Helaas kan die laag niet gered worden. Pleisters die door zouten besmet zijn, moeten gewoonweg verwijderd worden tot op minimum 30cm boven de vochtigheidsgrens.

Daarna plaatst men vakkundig een noppenmembraan tegen de muur. Dit membraan is een elastische laag die tegen de muur wordt geplakt. Het membraan weert het zout uit de muur. Wanneer dat achter de rug is, dan kan men opnieuw gaan bepleisteren. De aanwezige zouten kunnen op deze manier niet langer in contact komen met de nieuwe bepleistering. Zo kunnen ze niet opnieuw schade veroorzaken, zelfs niet wanneer de muur nog vocht bevat. Na 12 weken is de muur klaar om geschilderd te worden. Van vocht en schimmels is er nu geen sprake meer.

Contacteer Dryhouse om komaf te maken met vocht en hygroscopische zouten in uw woning.
Bescherming tegen hygroscopische zouten
Bescherming tegen hygroscopische zouten

Wat zijn hygroscopische zouten? Opstijgend vocht treedt vaak op in combinatie met de aanwezigheid van zouten. Zouten komen immers van nature voor in heel wat bouwmaterialen en ze zitten vaak ook in de aarde. Het kan ook gaan om restanten van strooizout, meststoffen en afvalwater die in de bodem zijn doorgedrongen. Door de absorberende oftewel

DryHouse
Amerikalei 9, 2000 Antwerpen
Careelstraat 29, 8700 Tielt

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top