Optrekkend vocht in de muren

Optrekkend vocht in de muren is een van de meest voorkomende vochtproblemen. Optrekkend vocht is een ander woord voor opstijgend vocht, een vochtprobleem dat vaak opduikt in regenachtige gebieden. Dus ook in Vlaanderen krijgen we er regelmatig mee te maken! Dryhouse biedt een zeer effectieve methode aan om dergelijke vochtproblemen in huis te bestrijden. Ontdek hoe optrekkend vocht ontstaat en wat de beste behandeling is om weer een droog huis te krijgen.

Wat is de oorzaak van optrekkend vocht?

vochtprobleem opstijgend vocht, opstijgend vocht in muren, opstijgend vocht voor behandelingOptrekkend vocht tref je vooral aan bij oudere huizen die nog gebouwd zijn zonder een waterkering. Ook bij huizen die wel een waterkering hebben, kan het voorkomen dat deze niet meer werkt door slijtage. De kans is dus veel groter dat de waterkeringslaag van minder recente gebouwen het vocht niet meer tegenhoudt dan bij nieuwere gebouwen.

Een tweede oorzaak van opstijgend vocht kunnen we vinden bij constructiefouten van het gebouw. Een vaak gemaakte fout die we bij inspectie tegen het lijf lopen, heeft te maken met de bepleistering van de muren. Die is soms te laag afgewerkt, namelijk tot onder de waterkeringslaag. In zo’n situatie kan het vocht via de afwerkingslaag langs de waterkering toch de muren aantasten.

Om effectief te zijn, moet de vochtbestrijder altijd op de hoogte zijn van de juiste oorzaak van opstijgend vocht. Tijdens een gratis vochtdiagnose bepalen we op een professionele manier de oorzaak van je vochtprobleem en bekijken we of er eventuele complicaties zijn. We proberen ook de ernst van het probleem in te schatten. Dit zijn tenslotte de eerste stappen in het proces van permanente vochtbestrijding.

Wil je ook graag zo’n diagnose, aarzel dan niet om vandaag nog contact op te nemen.

De bijwerking van capillariteit

Optrekkend vocht komt voor in huizen door een natuurlijk mechanisme: capillariteit. Dat betekent dat in bouwmaterialen zoals baksteen zeer veel kleine openingetjes terug te vinden zijn. Deze poreuze structuur van bakstenen zorgt ervoor dat de steen vocht in zich opneemt zoals een spons. Dit heeft een nuttige functie, namelijk de aanhechting van mortel. Wanneer de stenen op elkaar gemetst worden, zuigen ze de vochtige mortel gedeeltelijk op. Wanneer die mortel dan droogt, zijn de stenen stevig aan elkaar gebonden. Jammer genoeg zorgt deze functie er ook voor dat grondwater automatisch wordt opgezogen in de steen en verder omhoog begint te kruipen. Daarom is het erg belangrijk een waterkeringslaag te voorzien, want op lange termijn zal dat vocht in de muren voor heel wat problemen in huis zorgen.

Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht?

Optrekkend vocht brengt niet enkel water met zich mee. In de grond zitten van nature namelijk ook veel zouten. Als er geen goede waterkering is, worden deze zouten door het grondwater mee in de muren opgenomen. De zouten worden dan afgezet aan de buitenkant van de muren. Na een tijdje worden ze zichtbaar en kunnen ze de afwerkingslaag aantasten. Je krijgt dan de zogenaamde ‘zoutplekken’. De bepleistering, de verf of het behang kan dan loskomen.

Optrekkend vocht kan bovendien condensatie en schimmels veroorzaken. Doordat je gezin constant wordt blootgesteld aan deze ongezonde levensomstandigheden, ontstaan er milde tot zware gezondheidsklachten.  Schimmel in huis wordt geassocieerd met ademhalingsproblemen en andere gerelateerde gezondheidsklachten. Vooral kinderen en dieren zijn hier erg gevoelig aan. Vocht zorgt eveneens voor meer onaangename geuren, meer ongedierte en een woning die er minder aantrekkelijk uitziet.

optrekkend vochtInjecteren tegen optrekkend vocht!

De gevolgen van optrekkend vocht worden steeds groter. Daarom is het belangrijk om snel in te grijpen, om verdere kosten aan je woning te vermijden.

Vermoed je intussen dat je last hebt van optrekkend vocht in huis? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen.

We zullen dan even ter plaatse de situatie inschatten Tijdens een vochtdiagnose komen we dan ter plaatse de situatie inschatten. Alleen dan kunnen we goed nagaan of er wel degelijk sprake is van een vochtprobleem en over welk probleem het precies gaat. Er bestaan immers verschillende vormen van vochtschade en schimmels. Die moeten dan ook allemaal op een andere manier worden opgelost.

Als we wel degelijk opstijgend vocht aantreffen, dan gaan we over tot de behandeling. We doen dit door gebruik te maken van een injectie van de muren met speciale producten tegen opstijgend vocht. Laag bij de vloer boren we een reeks kleine gaatjes naast elkaar. Vervolgens injecteren we al deze gaatjes met een speciale gel. De gel is niet schadelijk voor het milieu en heeft geen negatieve bijwerkingen. Deze injectiegel verspreidt zich doorheen de muur en zal een waterdichte barrière vormen, net zoals een waterkeringslaag dat doet. Zo wordt het vocht afgedreven en kan het je huis niet langer binnendringen.

Het resultaat is dat je woning weer leefbaar wordt met een relatief kleine ingreep. Het vocht zou nu definitief weg moeten blijven. Om je daarvan te verzekeren, bieden we op deze behandeling een garantie van 30 jaar aan.

Reken voorgoed af met optrekkend vocht in huis. Contacteer Dryhouse vandaag nog voor een vrijblijvende afspraak of offerte.

Optrekkend vocht in de muren
Optrekkend vocht in de muren

Optrekkend vocht in de muren is een van de meest voorkomende vochtproblemen. Optrekkend vocht is een ander woord voor opstijgend vocht, een vochtprobleem dat vaak opduikt in regenachtige gebieden. Dus ook in Vlaanderen krijgen we er regelmatig mee te maken! Dryhouse biedt een zeer effectieve methode aan om dergelijke vochtproblemen in huis te bestrijden. Ontdek

DryHouse
Amerikalei 9, 2000 Antwerpen
Careelstraat 29, 8700 Tielt

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan!

Ook hierom kiest u voor Dryhouse:

Verzilver uw gratis diagnose
Top