Optrekkend vocht in de muren


Optrekkend vocht in de muren is een van de meest voorkomende vochtproblemen. Optrekkend vocht is een ander woord voor opstijgend vocht, een vochtprobleem dat in het regenachtige gebied dat ons Vlaanderen is vaak opduikt. Dryhouse biedt een zeer effectieve methode aan om dergelijke vochtproblemen in huis te bestrijden. Ontdek hoe optrekkend vocht ontstaat en wat de beste behandeling is om weer een droog huis te krijgen.

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

vochtprobleem opstijgend vocht, opstijgend vocht in muren, opstijgend vocht voor behandelingOptrekkend vocht tref je vooral aan bij oudere huizen die nog gebouwd zijn zonder een waterkering. Ook bij huizen die wel een waterkering hebben, kan het voorkomen dat deze niet meer werkt omdat de waterkeringslaag van minder recente gebouwen het vocht niet meer tegenhoudt wegens slijtage.

Een tweede oorzaak van opstijgend vocht kunnen we vinden bij constructiefouten van het gebouw. Een vaak gemaakte fout die we bij inspectie tegen het lijf lopen, heeft te maken met de bepleistering van de muren. Die is soms te laag afgewerkt, namelijk tot onder de waterkeringslaag. In zo’n situatie kan het vocht via de afwerkingslaag langsom de waterkering toch de muren aantasten.

Om effectief te zijn, moet de vochtbestrijder altijd op de hoogte zijn van de opstijgend vocht oorzaak. Deze oorzaak, de ernst van het vochtprobleem en andere mogelijke complicaties worden professioneel bepaald tijdens een gratis vochtdiagnose. Dit is de eerste stap in het proces van permanente vochtbestrijding. Contacteer Dryhouse vandaag nog voor uw afspraak!

Hoe werkt optrekkend vocht?

Optrekkend vocht komt voor in huizen door een natuurlijk mechanisme: capillariteit. Dat betekent dat in bouwmaterialen zoals baksteen zeer veel kleine openingetjes terug te vinden zijn. Deze poreuze structuur van bakstenen zorgt ervoor dat de steen vocht in zich opneemt zoals een spons. Dit heeft een nuttige functie, namelijk de aanhechting van mortel. Wanneer de stenen op elkaar gemetst worden, zuigen ze de vochtige mortel gedeeltelijk op. Wanneer die mortel dan droogt, zijn de stenen stevig aan elkaar gebonden. Jammer genoeg zorgt deze functie er ook voor dat grondwater automatisch wordt opgezogen in de steen en verder omhoog begint te kruipen. Daarom is het erg belangrijk een waterkeringslaag te voorzien, want op lange termijn zal het vocht in de muren voor heel wat problemen in huis zorgen.

Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht?

Optrekkend vocht brengt niet enkel water met zich mee. In de grond zitten van nature namelijk ook veel zouten. Deze zouten worden door het grondwater mee in de muren opgenomen als er geen goede waterkering is. De zouten worden dan afgezet aan de buitenkant van de muren. Daar kunnen ze de afwerkingslaag zoals bepleistering, verf of behang aantasten. Zoutplekken worden zichtbaar, en de afwerkingslaag begint los te komen. Bovendien kan optrekkend vocht condensatie en schimmels veroorzaken waardoor je gezin blootgesteld wordt aan ongezonde levensomstandigheden. Schimmel in huis wordt immers geassocieerd met ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten. Vooral kinderen en dieren zijn hier gevoelig aan. Vocht zorgt eveneens voor meer onaangename geuren, meer ongedierte en een woning die er minder aantrekkelijk uitziet.

optrekkend vochtInjecteren tegen optrekkend vocht!

De gevolgen van optrekkend vocht worden steeds groter en daarom is het belangrijk in te grijpen om verdere kosten aan je woning te vermijden.

Als je vermoedt dat je last hebt van optrekkend vocht in huis, dan is het belangrijk om ons te contacteren.

We zullen dan even ter plaatse de situatie inschatten tijdens een vochtdiagnose. Dan kunnen we goed bekijken of er wel degelijk sprake is van een dergelijk vochtprobleem. Er bestaan immers ook andere oorzaken van vochtschade en schimmels, die op een andere manier moeten worden opgelost.

Als we wel degelijk opstijgend vocht aantreffen, dan gaan we over tot de behandeling. We doen dit door gebruik te maken van een injectie van speciale producten tegen opstijgend vocht. Laag bij de vloer boren we vele kleine gaatjes naast mekaar. Vervolgens injecteren we al deze gaatjes met een speciale gel. De gel is niet schadelijk voor het milieu en heeft geen negatieve bijwerkingen. Deze injectiegel verspreidt zich doorheen de muur en zal een waterdichte barrière vormen, net zoals een waterkeringslaag dat doet. Zo wordt het vocht afgedreven en kan het je huis niet langer binnendringen. Het resultaat is dat je woning weer leefbaar wordt. Het vocht zou nu definitief weg moeten blijven. Om je daarvan te verzekeren, bieden we op deze behandeling een garantie van 30 jaar aan.

Reken af met optrekkend vocht in huis huis. Contacteer Dryhouse voor een afspraak of offerte.

Hoe schade door schimmel beperken?

schade door schimmel - Boredpanda
Deze foto werd écht op een immowebsite gepubliceerd! Boredpanda schreef er ook nog eens grappige commentaren bij. Maar grappig is zo'n situatie niet, eerder een ware nachtmerrie. Maak van je nachtmerrie een droom en leer hoe je schade door schimmels kunt beperken, vermijden en permanent kunt aanpakken!


Aan welke voorwaarden renovatiepremie aanvragen?

huis renovatie
De bekende renovatiepremie werd vervangen door de vernieuwde overkoepelende renovatiepremie. De oude premie is momenteel uitdovend. Natuurlijk hangen aan de nieuwe regeling ook een aantal voorwaarden vast. Wil je onder deze nieuwe voorwaarden renovatiepremie 2 aanvragen? Dan zetten we even voor jou op een rijtje waarmee je rekening moet houden...


Je gevel schoonmaken met zuiver water is vaak niet genoeg

voor & na gevelherstelling en reiniging, gevelreiniging, gevel voegen
De vorst van de laatste dagen doet je buitengevel geen goed. Uiteenlopende weersomstandigheden hebben hun impact op de buitenkant van je woning. Ook zaken als roet, uitlaatgassen UV-stralen en mossen kunnen je gevel na verloop van tijd ernstig bevuilen. Een vuile gevel zal gemakkelijker vocht vasthouden. Maar soms is je gevel schoonmaken met zuiver water niet voldoende. Dan moet je andere methoden gebruiken of professionals inschakelen. Wat kun je nu wel of niet zelf doen?


E-mail Top