Hoe uw huis het beste ventileren om vochtproblemen te voorkomen?

ventilatie mechanisch, ventileren, ventilatie, ventilatiesysteem D, mechanische ventilatie installeren

Hoe uw huis het beste ventileren om vochtproblemen en schimmel in huis te voorkomen? Daar geven we graag antwoord op. Meer weten of benieuwd naar de mogelijkheden voor uw huis in het bijzonder? Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende afspraak.

Waarom het goed ventileren van uw woning belangrijk is

Ventileren is niet complexer dan zorgen voor een constante aanvoer van verse lucht in uw huis. Dit is niet te verwarren met verluchten, waarbij u de ramen kort openzet voor toevoer van frisse lucht. Ventilatie – de constante verversing van de lucht in huis – zorgt voor de afvoer van schadelijke stoffen. Daarnaast voorkomt het bepaalde vochtproblemen die schimmel in huis veroorzaken. Logisch dus dat een voldoende ventilatie gezondheidsklachten zoals verergerde allergieën, huidirritatie en problemen aan de luchtwegen helpt voorkomen. Hoe weet u of u voldoende ventileert? De basisrichtlijnen zijn de ventilatienormen (d.i. EPB-eisen) van de overheid. Daarnaast kan een installateur van ventilatiesystemen u veel advies geven over de verschillende types goede ventilatiesystemen en wat voor u de beste oplossing is, gebaseerd op een vrijblijvende analyse van uw woning.

Zó helpt een ventilatiesysteem condensatie voorkomen

ventilatie badkamer, C ventilatie, hoge relatieve vochtigheid in huis, verluchting, beste ventilatiesysteemEen ventilatiesysteem dat correct bij de ventilatie noden van uw woning aansluit, zorgt voor voldoende verse lucht in huis. Om u zeker goede, verse lucht te garanderen beschikken de ventilatiesystemen die ook lucht aanvoeren filters die eventuele schadelijke stoffen in de buitenlucht filteren voordat de lucht uw huis binnenkomt.

Meer weten over de verschillende types ventilatiesystemen? Contacteer onze experts.

Afvoer van vochtige binnenlucht

Ieder gezin produceert in het dagelijks leven tussen de 10 en 20 liter waterdamp. Dit bijvoorbeeld door te koken, wassen, douchen, maar ook al door te ademen of te zweten. Zoals u weet, veroorzaakt een te hoog vochtgehalte in huis vochtproblemen. Dit zorgt voor een geschikte omgeving voor extra huisstofmijt in huis en schimmelgroei. Dat alles veroorzaakt op zijn beurt verschillende gezondheidsproblemen. Ook bevalt niet geventileerde lucht meer bacteriën, onze uitgeademde CO2 en bijvoorbeeld rooklucht of kookdampen. Daarom zorgt u er best voor dat de vochtige, vervuilde lucht wordt afgevoerd. Door uw woning goed te ventileren komt er voldoende verse lucht uw huis binnen. Dit werkt het best op een gecontroleerde manier, via een ventilatiesysteem.

Er bestaan verschillende types ventilatiesystemen. Sommige systemen – lees B ventilatie – voeren binnenlucht natuurlijk af via ventielen. Meer gesofistikeerde systemen, types C en D verzorgen luchtafvoer mechanisch. Ook de aanvoer van verse lucht verloopt of variërende wijze tussen de systemen onderling.

Wilt u weten welk soort ventilatiesysteem voor de meest optimale manier betaalbaar voor goede ventilatie zorgt? De vakmensen van Dryhouse komen u graag adviseren over de mogelijkheden en het onderhoud van een ventilatiesysteem voor uw huis. Zo kan uw gezin onbezorgd genieten van constante verse lucht in huis en voorkomt u vochtproblemen.

Maak een afspraak voor een vochtdiagnose of vraag meteen een offerte aan.