Vochtigheidsgraad in huis: het belang voor uw woning

vochtigheidsgraad in huis, condensatie, vocht uit huis krijgen, vocht in de muren oorzaken, luchtcirculatiesysteem in huis nodig

Vochtigheidsgraad in huis uitgelegd – Om een goed begrip te krijgen van termen als vochtigheidsgraad en relatieve luchtvochtigheid, zetten we hier de feiten voor u op een rij. Zo weet u wat de ideale vochtigheidsgraad in huis is en waar u op moet letten om een potentieel vochtprobleem te herkennen.

Wat is de ‘vochtigheidsgraad in huis’?

waterdamp koken,vochtigheidsgraad in huisDe vochtigheidsgraad in huis geeft een indicatie van de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is. De hoeveelheid waterdamp die de lucht kan opnemen, is afhankelijk is van de temperatuur en de luchtdruk. Aldus is de vochtigheidsgraad weer afhankelijk. Warme lucht kan meer waterdamp opnemen dan koude lucht. Vanwege deze schommeling gebruikt men de term “relatieve luchtvochtigheid”. De vochtigheidsgraad wordt uitgedrukt in een percentage, dus hoe hoger het percentage, hoe meer water er in de lucht zit. Hoe hoger de vochtigheidsgraad in huis, hoe meer kans op vochtplekken en schimmel.

Benieuwd hoeveel de optimale luchtvochtigheid in huis bedraagt? Veel mensen omschrijven een ruimte als comfortabel wanneer de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% schommelt.

Luchtvochtigheid in huis regelen via ventilatiesysteem

installatie ventilatie tegen condensatie, condens in huis oplossenHet is echter niet alleen de vochtigheidsgraad die bepalend is voor de luchtkwaliteit in huis. Even belangrijk belangrijk is de aanwezige hoeveelheid zuurstof binnenhuis en het CO2-percentage. Te hoge concentraties CO2 kunnen leiden tot milde gezondheidsklachten zoals concentratieproblemen, hoofdpijn, een benauwd gevoel, of misselijkheid.

Wat u kan doen om een goede vochtigheidsgraad in huis te bereiken?
Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, dan dient u beter te ventileren. Hiervoor zijn verschillende soorten ventilatiesystemen ontworpen.

C ventilatie voor de afvoer van vochtige lucht

C ventilatie is een veelgebruikt systeem om de vervuilde, vochtige lucht via een ventilator uit de woning te zuigen. Het is een relatief goedkoop systeem en net als een systeem B zeker effectief in het op peil houden van de luchtvochtigheid, maar het is niet het meest energiezuinige systeem. Daarvoor moet u D ventilatie hebben.

Ventilatiesysteem D: afvoer van vochtige lucht en aanvoer verse lucht in balans

Deze balansventilatie  is het meest energiezuinige type ventilatiesysteem, omdat zowel de aangetrokken als afgevoerde lucht volledig kan worden gecontroleerd. Er gaat bovendien weinig warmte verloren aangezien warmte uit de afgevoerde lucht via warmteterugwinning gerecupereerd kan worden.